ENSZ: Nyolcvan évig tarthat a lakások újraépítése Gázában az izraeli hadsereg pusztítása nyomában

Thumbnail for 5858035

Akár a jövő évszázadig is elhúzódhat a Gázai övezetben lerombolt épületek újjáépítése, a konfliktus üteme a korábbi tendenciákat követi – figyelmeztetett az ENSZ csütörtökön kiadott jelentése. A Reutes azt írja: a közel hét hónapja tartó izraeli csapások több milliárd dollárnyi kárt okoztak, és a zsúfolt Gázai övezet sok magas betonépületét porrá zúzták. Az ENSZ egyik illetékese a pusztítással összefüggésben „holdbéli tájáról” beszélt.

A palesztinok által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy mintegy 80 ezer lakás pusztult el a Hamász harcosok október 7-én. Az izraeli csapások emellett több mint 34 ezer palesztint embert öltek meg, a halálos áldozatok jelentős hányada nő és gyermek volt. Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által közzétett értékelés szerint Gázában

körülbelül 80 évre van szükség ahhoz, hogy az összes teljesen elpusztult lakóegységet helyreállítsák.

A legjobb esetben azonban – ha az építőanyagokat ötször olyan gyorsan szállítják, mint a legutóbbi válság idején, 2021-ben – ez már 2040-re megtörténhet – áll a jelentésben.

A példátlan mértékű emberi veszteségek, a tőkerombolás és a szegénység meredek növekedése ilyen rövid idő alatt olyan súlyos fejlődési válságot fog előidézni, amely a következő nemzedékek jövőjét veszélyezteti

– értékelte a helyzetet Achim Steiner, az UNDP igazgatója egy nyilatkozatban.

The post ENSZ: Nyolcvan évig tarthat a lakások újraépítése Gázában az izraeli hadsereg pusztítása nyomában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest