Az ételmérgezés egy rendkívül kellemetlen betegség, amely egyes esetekben akár kórházi kezelést is igényelhet. A fertőzés egyik leggyakoribb forrása a szalmonellabaktérium, amely ellen a Marylandi Egyetem kutatói megpróbálnak fellépni, méghozzá egy olyan vakcinával, amely védelmet nyújt ezen baktériumok ellen – írja a Gizmodo.
A szalmonellás fertőzéseket jellemzően a Salmonella enterica nevű baktérium váltja ki. Ennek azonban számos altípusa van, melyek közül az egyik legismertebb a Salmonella typhi, amely tífuszos lázat okoz. Ez, mindamellett, hogy magas lázzal jár, köhögést, bőrkiütéseket, hányingert, és hasmenést válthat ki, melyek akár egy hónapig is elhúzódhatnak. A szalmonella leggyakoribb forrásai a nem kellően átsütött hús, baromfi, tojás, mosatlan gyümölcsök és zöldségek, valamint a fertőzött emberekkel való érintkezés.
A Marylandi Egyetem vakcinája, a TSCV három altípust céloz: a tífuszos lázat kiváltó baktériumot, valamint két olyat, amely főleg kevésbé fejlett régiókban okoz fertőzést a gyerekeknél.
A kutatók már emberi önkénteseken is tesztelték vakcinájukat egy I. fázisú klinikai vizsgálatban, 22 egészséges önkéntes bevonásával. A vakcina nemcsak biztonságosnak és jól tolerálhatónak is tűnik, de erős immunválaszt is vált ki a célbaktériummal szemben.
Myron Levine, a tanulmány társszerzője, egyben a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora szerint a Nature Medicine szaklapban közzétett kutatás eredményei szilárd alapot nyújtanak a jövőbeli tanulmányokhoz. Hangsúlyozták azonban, hogy az első megállapítások kis mintán alapulnak, és még sok munkára van szükség, mire kézhez kaphatjuk az oltást.
The post Ételmérgezés elleni vakcinával álltak elő amerikai kutatók first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu