Ételmérgezés elleni vakcinával álltak elő amerikai kutatók

Az ételmérgezés egy rendkívül kellemetlen betegség, amely egyes esetekben akár kórházi kezelést is igényelhet. A fertőzés egyik leggyakoribb forrása a szalmonellabaktérium, amely ellen a Marylandi Egyetem kutatói megpróbálnak fellépni, méghozzá egy olyan vakcinával, amely védelmet nyújt ezen baktériumok ellen – írja a Gizmodo.

A szalmonellás fertőzéseket jellemzően a Salmonella enterica nevű baktérium váltja ki. Ennek azonban számos altípusa van, melyek közül az egyik legismertebb a Salmonella typhi, amely tífuszos lázat okoz. Ez, mindamellett, hogy magas lázzal jár, köhögést, bőrkiütéseket, hányingert, és hasmenést válthat ki, melyek akár egy hónapig is elhúzódhatnak. A szalmonella leggyakoribb forrásai a nem kellően átsütött hús, baromfi, tojás, mosatlan gyümölcsök és zöldségek, valamint a fertőzött emberekkel való érintkezés.

A Marylandi Egyetem vakcinája, a TSCV három altípust céloz: a tífuszos lázat kiváltó baktériumot, valamint két olyat, amely főleg kevésbé fejlett régiókban okoz fertőzést a gyerekeknél.

A kutatók már emberi önkénteseken is tesztelték vakcinájukat egy I. fázisú klinikai vizsgálatban, 22 egészséges önkéntes bevonásával. A vakcina nemcsak biztonságosnak és jól tolerálhatónak is tűnik, de erős immunválaszt is vált ki a célbaktériummal szemben.

Myron Levine, a tanulmány társszerzője, egyben a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora szerint a Nature Medicine szaklapban közzétett kutatás eredményei szilárd alapot nyújtanak a jövőbeli tanulmányokhoz. Hangsúlyozták azonban, hogy az első megállapítások kis mintán alapulnak, és még sok munkára van szükség, mire kézhez kaphatjuk az oltást.

Kapcsolódó
Már embereken is tesztelik a rákellenes oltást

Fejlesztői szerint az összes ráktípus ellen hatásos lehet mRNS-alapú vakcinájuk.

The post Ételmérgezés elleni vakcinával álltak elő amerikai kutatók first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest