Ezek a fák túlélték az atombombát

Thumbnail for 5869371

Amikor a második világháború végnapjaiban atombombát dobtak Hirosimára, a város elképesztő pusztuláson esett át. A becslések szerint nagyjából 140 ezer ember halt meg, és több mint 60 ezer épület omlott össze pillanatok alatt. A törmelékek és romok ellenére azonban megmaradtak az élet nyomai: több fa is átvészelte a sugárzást a város szívében, írja az IFLScience.

Naka-ku kerületben, a Honkawa folyó melletti füves parkban található egy babiloni szomorúfűz, amelyet jóval a második világháború előtt ültettek. A növény mindössze 370 méterre található a bomba gyújtópontjától, a T-alakú Aioi-hídtól.

Bár a fűzfa törzse széthasadt a Little Boy bomba becsapódásának következtében, a mai napig él, sőt, új hajtások is vannak rajta.

Dr. Nassrine Azimi, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Képzési és Kutatási Intézetének vezető tanácsadója szerint a fák figyelik, hogyan élünk: emlékeznek mindenre, ami eddig történt, és mindezt megosztják velünk üzenet formájában. A fennmaradt növényeket japánul hibakujumokunak nevezik, amit nagyjából „lebombázott fák”-ként lehetne lefordítani. A kutató által is alapított Hirosima Green Legacy nevű szervezet napjainkban nagyjából 62 ilyen hirosimai növényt tart számon.

A rengeteg szomorúfűz mellett számos más faj megtalálható ezek között, például az óriás kámforfák, datolyapálmák, eukaliptusz bokrok és Yoshino cseresznyefák. Egyébként a másik lebombázott városban, Nagaszakiban is vezetnek hasonló nyilvántartást: itt nagyjából 50 hibakujumokut tartanak számon a bomba hipocentrumának 4 kilométeres körzetében. Sok növényen ugyan felfedezhetők a radioaktív csapadék okozta hegek, a növények mégis hajtanak, évtizedek múltán is.

Kapcsolódó
Tényleg csak egy árnyék maradt az emberekből Hirosimában?

Máig megtekinthető az a lépcső, amelyre leülve várta a halált egy férfi a hirosimai bombázás napján.

The post Ezek a fák túlélték az atombombát first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest