Ezek a macskafajták élnek a legtovább

Thumbnail for 5871639

Egy friss tanulmány alapján a burma és a birman macska a leghosszabb, míg a szfinx a legrövidebb várható élettartamú macskafajta – írja a The Independent. A vizsgálatot az Egyesült Királyságban tartott állatok körében végezték el.

A kutatók az első olyan táblázatot készítették el, amelyben ország fajtáinak várható élettartama szerepel. Az eredmények fontos előrelépést jelentenek az állatok egészségének megértésében. A Royal Veterinary College (RVC) munkatársai szerint a hátralévő élettartamból a gazdák és az állatközpontok megállapíthatják, hogy egy adott példány meddig élhet.

„A brit társmacska-populációra vonatkozó élettartam-táblázatok kidolgozása jelentős mérföldkő a macskák életének megértésében” – emelte ki Kendy Teng, a tajvani Nemzeti Csung Hszing Egyetem szakembere és a csapat tagja. Mint hozzátette, az állatok várható élettartamának ismeretében nemcsak a tudatosságot növelik, hanem segítenek a tulajdonosoknak abban, hogy pozitív döntéseket hozzanak macskájukkal kapcsolatban.

A kutatás során 7936, klinikában megerősített elhullás adatait értékelték. Az esetek közül 819 fajtatiszta egyedet, 6998 keveréket, 119 pedig ismeretlen fajtainformációjú példányt érintett.

A csapat megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a házi kedvencként tartott macskák várható átlagos élettartama 11,7 év.

Az eredmények alapján a burma és a birman macskák élnek a legtovább, várható élettartamuk 14,4 év.

A lista alján a szfinx macskák szerepelnek 6,8 évvel. A bengáli macskák várható élettartama szintén rövid, körülbelül 8,5 év. A keresztezett fajták és a sziámik várható élettartama az első évben meghaladta a 11,5 évet.

Az is kiderült, hogy a fajtatiszta és a nem ideális testtömegű egyedek várható élettartama rövidebb lehet. Az adatok azt mutatták, hogy a fajtatiszta példányok esetében a 3 éves kor előtt bekövetkező halálozás esélye 1,83-szor nagyobb, mint a keverékeknél.

The post Ezek a macskafajták élnek a legtovább first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest