Ezzel a módszerrel öt perc alatt bárki el tud aludni

Thumbnail for 6160449

Vannak, aki nagyon könnyen elalszanak, „mint, akit fejbe vágtak volna”, de sokaknak nem egyszerű mutatvány álomra hajtani a fejüket, csak forgolódnak az ágyban, pörgetik magukban a gondolatokat, ezzel is elhúzva az ébren töltött időt. Létezik azonban egy technika, amitől kevésbé érzi stesszesnek magát az ember, és könnyebben megy az elalvás – emlékeztet a Mirror.

A technikának neve is van, kognitív keverésnek hívják, ami nagyjából a véletlenszerű dolgokra való gondolást jelenti ebben az esetben. Ha egy gondolat vagy esemény túlságosan „beakadt”, és emiatt az ember nem tud elaludni, véletlenszerűen kiválasztott dolgokra kell irányítania a figyelmét. A módszert Joel Chesters osztotta meg a TikTokon, akivel tanára, Karan Rajan, az Oxfordi Egyetem professzora ismertette meg a technikát. Rajan később a videóra válaszolva részletesebben is beszélt a módszerről.

@dr.karanr Cognitive shuffling @Joel Chesters ♬ original sound – Dr Karan Raj

A professzor elmondta, ha valaki elalváshoz készülődik, könnyen előfordulhat, hogy „bekapcsolva” marad az agya, sokat rágódik egy problémán vagy csak átpörgeti magában az eseményeket. Így viszont sokkal tovább maradhat ébren, és ezek az ismétlődő gondolati minták stresszreakciót válthatnak ki, ami tovább nehezíti az elalvást.

Rajan szerint a kognitív keveréssel meg lehet törni a gondolatok körforgását. Ahhoz, hogy megszakítsuk ezt a folyamatot, véletlenszerűen át kell irányítanunk magunkat egy másik témára vagy tárgyra, de fontos, hogy hamar váltsunk, hogy nehogy ismét „egy helyben” toporogjunk.

A professzor szerint ezt úgy a legkönnyebb megtenni, ha kiválasztunk egy szót, ezután a kezdőbetűjével felsorolunk annyi kifejezést, emléket, tárgyat, személyt stb., amennyit tudunk, majd ugrunk a következőre. Lényeges az is, hogy ne válasszunk olyan szavakat, amelyek stresszt vagy feszültséget válthatnak ki belőlünk.

Fontos, hogy vizualizáld ezeket a szavakat, ez olyan, mintha mikroálmokat szimulálnál

– mondta a professzor.

Rajan szerint addig kell ismételgetni ezt, amíg el nem alszunk. A professzor szerint, ha jól csináljuk ezt a módszert, akár öt perc alatt álomra tudjuk hajtani a fejünket.

A kognitív keverést Luc P. Beaudoin szomnológus találta ki a nyolcvanas években, de csak az ezredforduló után kezdtek komolyan foglalkozni vele, ma pedig már számtalan TikTok-videóban találkozhatunk a módszerrel.

The post Ezzel a módszerrel öt perc alatt bárki el tud aludni first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest