Ferihegyen megállították, fogdába rakták, aztán kiutasították Magyarországról az oroszbarát újságírót

Thumbnail for 5843612

Nem engedték be Magyarországra Nadja Szasszt, a Fehéroroszországba élő műsorvezetőt, akit tavaly visszafordítottak Ferihegyen – írja a hvg.hu. A portál szerint a cseh titkosszolgálat által leleplezett, európai politikusokat befolyásoló orosz hálózat egyik figurája, Oleg Volosin felesége is részt vett volna azon a tavalyi konferencián, amelyet a Mi Hazánk szervezett a parlamentben európai szélsőjobboldali pártoknak. Ám amikor a nő Budapestre érkezett, a hatóságok visszafordították, az éjszakát egy fogdában töltötte.

Nadja Szassz a Budapesten született Soros Györgyről, a Nyílt Társadalom Alapítvány alapítójáról akart filmet forgatni Magyarországon, emellett egy Mi Hazánk által szervezett konferencián is részt akart venni még tavaly augusztusban. A hatóságok ellenőrizték és átkutatták a Fehéroroszországból érkező és ott jól ismert oroszbarát televíziós újságírónőt, aki az éjszakát a repülőtéren, egy fogdában töltötte, majd másnap kitoloncolták Magyarországról.

A hvg.hu úgy tudja, Nadja Szasszt azért nem engedték be Magyarországra, mert az adatai szerepeltek a Schengeni Információs Rendszer (Schengen Information System, SIS) adatbázisában. „Ez Európa legnagyobb biztonsági és határigazgatási célú informatikai rendszere, amely a belső határok eltörléséből és a külső határok megszigorított ellenőrzéséből eredő biztonsági kockázatokat hivatott kezelni úgy, hogy a rendszerhez hozzáférő tagállamok adatokat osztanak meg egymással” – írja a portál.

A Nemzetek szabad Európája elnevezésű tanácskozáson, amire végül nem jutott el az orosz nő, a Mi Hazánk és a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mellett a bolgár Újjászületés Mozgalom, a holland Fórum a Demokráciáért, a svájci Mass-Voll! és a svéd Alternatíva Svédországért képviselői vettek részt.

The post Ferihegyen megállították, fogdába rakták, aztán kiutasították Magyarországról az oroszbarát újságírót first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest