Fideszes fellegvárban demonstrál Magyar Péter

Thumbnail for 5862738

Cikkünk frissül.

Zuhogó esőben kezdődött el Magyar Péter országjáró turnéjának debreceni eseménye, ennek ellenére jelentős számú résztvevő gyülekezett már a tüntetés előtt a Kossuth téren. A résztvevők Magyar a „Nem félünk!” jelszó skandálásával várták a helyszínen. Mire Magyar Péter megérkezett a térre, az eső el is állt. Ezt a rendezvény műsorvezetője, Péter Petra rádiós műsorvezető külön is bejelentette. Magyar Péter az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével, L. Ritók Nórával lépett a színpadra.

Ne féljünk az esőtől, a Tisza áradásához sok vízre van szükség

– köszöntötte a térre érkezőket, majd megköszönte az elhíresült „női napszemüvegére” licítálók licitjeit, és átadta L. Ritók Nórának a felajánlott hárommillió forintot. Az alapítvány három Debrecen-környéki családot választott ki támogatásra. L. Ritók Nóra szerint nem három, hanem háromezet család van, aki rászoruló lenne. Olyan családokat választanak ki, akiket a szegénység mellett egészségügyi probléma is terhel. L. Ritók a beszédét azzal zárta, hogy „a bizalom, ami az utóbbi időben egy kicsit megcsappant, most helyreállhat”.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezután a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei léptek színpadra, és elsőként Gerzsenyi Gabriella szólalt fel, aki beszédében nagymamáját idézte, aki azt mondta neki: „Úgy csináld, hogy jó legyen!” Ezután személyes debreceni kötődéseiről osztott meg anekdotákat, majd bemutatta a férjét is, akibe Debrecenbe szeretett bele. Gerzsenyi ezután a családjáról, édesanyjáról, az elfogadás, a megértés fontosságáról beszélt, és az anyák napjával kapcsolatos gondolatairól.

Nagy Ervin színművész lépett a színpadra fél három előtt pár perccel, és József Attila Mama című versével indított. Nagy a vers után az mondta, azért vannak itt hogy egy igazságos magyarországon éljünk.

„Áldás, békesség, Debrecen!” – lépett a színpadra Tarr Zoltán, aki azt mondta,úgy érzi, otthon van Debrecenben. Szerinte a reformátusok Debrecenben, „A kálvinista Rómában” továbbra is jól érzik magukat. Felidézte, hogy a debrecenbe tervezett Református Egységnap tizenöt év után az idén elmarad, miután Balog Zoltán püspök megosztotta a református egyházat. Erre a Balog Zoltán lemondását követelte, amihez Tarr is csatlakozott.

Szajki Bálint / 24.hu

Most olyan utat kell bejárnunk, ahol a nyilvános párbeszéd nagyon fontos – mondta Tarr, aki egy erről szóló, igaz már 35 éves idézetet is felolvasott Balog Zoltántól. Balog szerinte magától leköszönni továbbra sem hajlandó,

a református közösség két bírósági keresetet is benyújtott az egyházi bírósághoz, hogy elmozdítsák a püspököt.

Az EP-képviselőjelölt arról is beszélt: mindenkinek vállalnia a véleményét, akkor is, ha emiatt esetleg retorziók érik, fenyegetik, félreállítják. Mi mindannyian ennek a rendszernek az áldozatai vagyunk, még ha nem is vérünk kiontásával, vagy vesénk leverésével – mondta. A szónok Mészáros Lőrinc klasszikussá vált mondatával köszönt el a hallgatóságtól: „Legyetek bátorak!”, ami nagy derültséget váltott ki a közönségből, de hozzátette azt is, hogy legyetek szabadok is.

Rost Andrea operaénekes ezután a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt énekelte el hangszeres kíséret nélkül, miután a hangszeres kíséretet biztosító művész a műsorvezető szerint az utolsó pillanatban „megijedt”, és lemondta a fellépést. A dal akkora sikert aratott, hogy a közösnség követelte, még egyszer élekelje el a művész, ezúttal azonban Magyar Péter és a jelenlévő EP-képviselőjelöltek közösen énekelnek tovább, és a közönség is csatlakozott.

Bár a Facebook-eseményből kikerült, elég sokan fehér ingben jöttek el a tüntetésre, egész sokan viselnek kokárdát, Tisza-pártos pólót. Sok a magyar zászló is. A párt szinte összes megyei szervezete itt van standdal aláírást gyűjteni. A tüntetés előtt úgy negyed órával eleredt az eső. Olyanokkal viccelődtek az emberek, hogy „na, az eső is elveri a Fideszt”, illetve „itt jön a megtisztulás”. Délután kettő óra előtt nem sokkal Nagy Ervin egyszer már feljött a színpadra, megköszönte az embereknek, hogy az eső ellenére kitartanak, aztán le is ment. Hatalmas a tér a Nagytemplom előtt, folyamatosan érkeznek az emberek, de egyelőre jár a tér szélén a villamos. Pontban kettőkor sétált be a térre Magyar Péter.

Az Időkép napi előrejelzése szerint Debrecenben a déli óráktól kezdve elszórtan záporok, zivatarok is várhatóak voltak, de ezek nem ígérkeznek tartósnak. A déli-délnyugati szél vasárnap sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, de a zivatarokat viharos lökések is kísérhetik. Az előrejelzés szerint zivatar, eső, zápor délután ötig várható.

Magyar Péter országjáró turnéja során vasárnap Debrecenben tart demonstrációt, ahova több ezer embert várnak. Az eseményre a kormánypártokat támogatók is készültek, áthúzott nadrágszíjat ábrázoló plakátokat tettek ki Kossuth tér oszlopaira. A Fidesz 1998 óta egyeduralkodó Debrecenben, a sikertörténet Kósa Lajos polgármesterségével kezdődött. 2019-ben is (hasonlóan a korábbi választásokhoz) minden egyéni választókörzetben a fideszes jelölt nyert, a polgármester pedig 2014 óta Papp László. A párt népszerűségét azonban megtépázta a városba tervezett akkumulátorgyár-építés.

The post Fideszes fellegvárban demonstrál Magyar Péter first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest