Számos olyan étel van, amit kockázatos egynél többször felmelegíteni – állítja Harini Bala dietetikus.
A TikTokon posztolt, lentebb is látható videóban arra hivatkozik, hogy például a spenót újramelegítésének egészségügyi kockázatai lehetnek: bár a zöld leveles zöldségekben megtalálható oxálsav nyers állapotban ártalmatlan – kivéve, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, mert akkor vesekő kialakulását okozhatja – az újramelegítés után azonban az étel problémássá válhat.
Bala felhívja a figyelmet a spenótban megtalálható nitrátokra: ezek a felmelegítés hatására nitritekké alakulnak, amelyek a bélben más vegyi anyagokkal keveredve növelhetik a béldaganatok kialakulásának kockázatát. A spenóttal kapcsolatban említi a Listeria baktériumot is, ami gyakran az élelmiszer okozta megbetegedések melegágya, a dietetikus elmondása szerint a liszteriózis lázat, influenzaszerű tüneteket, fejfájást vagy akár görcsrohamokat is okozhat.
A 23 ezres követőtáborral rendelkező dietetikus-influenszer szerint az újramelegítés szempontjából a rizs is kockázatos élelmiszernek számít, de állítja, hogy még a teában is könnyebben aktiválódnak baktériumok az újramelegítés során.
@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound – Harini Bala
The post Figyelmeztet a dietetikus: ezeket az ételeket nem szabad újramelegíteni first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu