Habár az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételek egyike a tükörtojás, de mint bármit a világon, ezt sem lehetetlen elrontani. Ha csökkenteni szeretnénk ennek az egyébként sem túl magas kockázatát, egy brit szakács tanácsait követve biztosan olyan étel kerülhet a tányérunkra, amit élvezettel fogunk fogyasztani – írja a Daily Express.
A tükörtojást készíthetjük olajjal vagy vajjal is, de mindkét lehetőségnél fennáll annak a veszélye, hogy a végeredmény gumis vagy zsiradékban tocsogós lesz. Kaitlin, a Modern Vintage Cooking szakácsa és alapítója megosztotta, hogy ő kerüli ezeket az elkészítési módokat, helyettük egy kevés vizet önt a serpenyőbe.
Felfedeztem, hogy van egy másik módszer is. Úgy hívják, hogy »gőzben sütés”. Mindenféle étellel meg lehet csinálni, de én a tükörtojáshoz szeretem használni. Ez egyfajta keveréke a buggyantásnak – amit szintén szeretek, de egy kicsit macerás – és a sütésnek
– osztja meg Kaitlin.
A cikk szerint ez kicsit bizarrul hangozhat, ám így elkerülhetjük a tojások túlsütését, és azt, hogy olajos, odaégett végeredményt kapjunk. Sokan annak érdekében, hogy mindkét oldal alaposan átsüljön, megfordítják a tojásokat, ám létezik egy ennél hatékonyabb megoldás is. A serpenyőben lévő víz gőzt képez, ami alulról és felülről is elvégzi a dolgát. A gőzben sütés egy igazán egyszerű főzési technika, és ha egyszer elsajátítja valaki, mindig tökéletesen főtt tojást készíthet kevesebb mint öt perc alatt, különösebb erőfeszítés nélkül – mutatjuk is, hogyan!
A sütéshez természetesen tojásra, egy kevés vízre, egy fedővel ellátott serpenyőre, valamint egy főzősprayre lesz szükségünk (a bátrabbak akár kávéfőzővel is elvégezhetik a műveletet, még ha a Lifehacker szakembereinek ez nem is sikerült).
- Első lépésként melegítsük fel a serpenyőt magas lángon, és fújjuk be főzőspray-vel.
- A tojásokat törjük bele egy tálba, amelyből könnyebben kiszedhetjük az esetleges héjdarabokat (viszont azt semmiképp sem ajánljuk, hogy valakinek a homlokán tegyük meg ugyanezt).
- Amint felmelegedett a serpenyő, öntsük rá a tojást, és vegyük közepesre a lángot.
- Süssük körülbelül egy percig a tojást, amíg elkezd fehéredni, de még nem kezd el megkeményedni.
- Öntsünk egy teáskanál vizet a serpenyőbe, vegyük még lejjebb a lángot és tegyük rá a fedőt.
- Főzzük így további egy percig a tojást, amíg tökéletesen átsül, és máris ehető.
The post Finomabb lesz a tükörtojás, ha egy másik hozzávalóra cseréljük az olajat vagy a vajat first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu