Habár elítélték Trumpot, a büntetés majd csak később fog kiderülni

Thumbnail for 5969077

Donald Trump jelenleg folyó, pornósztárnak fizetett hallgatási pénzekről szóló bírósági ügyében eredetileg július 11-én mondták volna ki az ítéletet, most azonban szeptember 18-ra halasztották a kihirdetését, írja a Guardian. Ebbe Juan Merchan, az illetékes New York-i bíró kedden egyezett bele, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy az amerikai elnökök nem vonhatók felelősségre a hivatali idejük alatt és azzal kapcsolatban hozott döntéseikért, tetteikért.

A volt elnököt elvileg már jogerősen elítélték, védői azonban a legfelsőbb bíróság döntése miatt most fellebbezni készülnek az ügyben. Egyelőre kérdéses, hogy a fejlemények befolyásolják-e, Trumpra milyen ítéletet szabnak majd ki, tekintve, hogy az új időpontot nem sokkal a 2024-es novemberi amerikai választások előttre tűzték ki.

Trump lett az első amerikai elnök, akit bűnösnek találtak a bíróságon, miután májusban az esküdtszék mind a 34 vádpontban elmarasztaló döntést hozott ellene. Az ügynek központi szála, hogy csapata Stormy Daniels pornószínésznőnek hallgatási pénzt fizetett azért, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban ne hozza elő, hogy állítólag lefeküdtek. A vád szerint több üzleti dokumentumot meghamisítottak, és Trump intézőjének, Michael Cohennek az ügyben tett erőfeszítéseiért kifizetett pénzeket nem ügyvédi, hanem kampányköltségekként könyvelték el.

„TELJES FELMENTÉS!” – írta ki csupa nagybetűvel Trump saját tulajdonú közösségi oldalán, a Truth Social-on. A fejlemények által közelebb kerültünk ahhoz, hogy véget érjen az ellene folyó „boszorkányüldözés” – folytatta, utalva arra, hogy politikailag motiváltként kezel minden egyes bírósági ügyet, amit ellene indítanak.

A hallgatási ügyben a volt elnök ügyvédei újfent azzal érvelnek, hogy tetteinek egy részét hivatali idejében követte el, így mentesülhet a következmények alól. Szakértők szerint viszont a bíróság szempontjából olyan egyértelmű az eset, hogy nem sok esélye lesz Trump ügyvédcsapatának megváltoztatni az ítéletet.

Joe Biden demokrata elnök és várható jelölt korábban „veszélyes precedensnek” nevezte a legfelsőbb bíróság döntését, mert szerinte aláássa a jogállamiságot.

The post Habár elítélték Trumpot, a büntetés majd csak később fog kiderülni first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest