Hagymaszeletelés: így csökkenthető a könnyezés

Thumbnail for 6517756

A vöröshagyma ugyan rendkívül gyakori, sokoldalú és közkedvelt alapanyag, nem kifejezetten kellemes vele a konyhában dolgozni könnyfakasztó ereje miatt – hogy mi áll az irritáció hátterében, arról itt írtunk bővebben. Számos népi módszer létezik a kellemetlen hatás elkerülésére, egy új tanulmány azonban tudományos alapon segíthet – írja az IFLScience.

Amikor hagymát szeletelünk, olyan részecskék szabadulnak fel, amelyek a szem idegeit irritáló illékony anyagot tartalmaznak. Hogy a létrejövő aeroszolcseppek miként is viselkednek a növényt elhagyva, az egyelőre vitatott.

Sunghwan Jung, a Cornell Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban egyedi fejlesztésű nagy sebességű részecskenyomkövető-mérő, illetve digitális képkorrelációs technikákat kombinálva folytattak megfigyeléseket. A kutatók egy guillotine-szerű szerkezetet állítottak fel, amely egy függőleges, kést tartó csúszkát tartalmazott.

A célba vett hagymát fekete festékanyaggal vonták be, a kísérlet előtt pedig 30 percig száradni hagyták. Ez lehetővé tette, hogy felmérjék, miként deformálódik a növény vágáskor, illetve miként keletkeznek a részecskék.

A csapat elektronmikroszkóppal vizsgálta meg a pengék élét, és úgy állította be a magasságot, hogy a vágási sebesség változtatható legyen. A kutatók megállapították, hogy az élesebb pengék kevesebb cseppet eredményeznek, az így kialakult részecskék pedig a kisebb energia miatt lassabban mozognak. A tompább pengék ezzel szemben jobban meghajlították a hagymát, a nagyobb nyomás következtében így nagyobb számban és sebességgel jöttek létre cseppecskék.

Mindez azt jelenti, hogy hagymával dolgozva érdemes jól megválasztani késünket.

A szakértők azt is elemezték, hogy a zöldség hőmérséklete befolyásolja-e az aeroszolokat, az általános vélekedés alapján ugyanis hűtéssel megelőzhető a könnyezés. Érdekes módon az eredmények éppen azt mutatták, hogy a hűtés több cseppet eredményez, a hatások megértéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

The post Hagymaszeletelés: így csökkenthető a könnyezés first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest