Harmincmilliárd körül is kaszálhatnak Balásy Gyula cégei az uniós elnökségen

Thumbnail for 6130899

Szűk tíz hónap alatt több mint bruttó 33 milliárd millió forint értékben kötöttek keretszerződéseket Balásy Gyula Lounge Event Kft. nevű cégével a magyar uniós elnökséggel összefüggő kommunikációs ügynökségi és rendezvényszervezési feladatokra – figyelt fel rá az Mfor.

Az első munkára vonatkozó megbízást 2023 novemberében, a mostanáig utolsó, egyben legnagyobb értékű – több, mint nettó 15 milliárdos keretösszegű – megbízást pedig idén augusztus 30-án írták alá.

A megbízások jellemzően 30 százalékos opciós keretet tartalmaznak, így a pontos összeg még nem ismert, a nagyságrend viszont igen.

Magyarország 2024 második felében, 2024. július 1-jén vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, az elnökségi időszak 2024. december 31-ig tart. Az ennek keretében szokásos rendezvények, például informális tanácsülések, szakértői ülések, munkacsoport-ülések, konferenciák, szemináriumok és workshopok is lehetnek, ezek egy része (a legfontosabbak) azonban – a bevett gyakorlattól eltérően várhatóan nem – az elnökséget ellátó tagországban (ez esetben Magyarországon) valósulnak meg. A szokásjogtól való eltérés egyik oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az uniós elnökség kezdetén moszkvai és pekingi útjával – melyeket egy úgynevezett „békemisszió” részeként igyekezett feltüntetni – magára haragította legfontosabb európai szövetségeseit.

A szerződéseket a Rogán Antal által vezetett tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó úgynevezett Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül (NKOH) az állami Nemzeti Rendezvényszervező Zrt. intézi.

2015 óta a legtöbb állami szervnek Rogán Antal kommunikációs hivatalán keresztül, központosítva kell megvásárolni a kommunikációs, illetve rendezvényszervezési szolgáltatásokat. Az NKOH hatalmas, több tízmilliárdos keretszerződéseket ír ki, és a kommunikációs tendereket jellemzően Balásy Gyula cégei nyerik el, de az utóbbi időben a rendezvényszervezésre kiírtakat is. Az NKOH a tevékenységét egyébként annak a Lenkei Mirtillnek az elnökletével, aki pályafutása kezdeti szakaszában a köztelevízió bemondónője volt, majd az V. kerületi kábeltévét vezette, éppen akkor, amikor Rogán Antal volt a polgármester.

The post Harmincmilliárd körül is kaszálhatnak Balásy Gyula cégei az uniós elnökségen first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest