Háziorvosok ellenőrzése: adminisztratív hibákról beszél a Magyar Orvosi Kamara

Thumbnail for 5849650

Értetlenségének adott hangot a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Keczéry Attila amiatt, hogy az utóellenőrzések alkalmával is találtak hiányosságokat a népegészségügyi központ, illetve az egészségbiztosító szakemberei a látókörükbe került háziorvosoknál – írja a Népszava. A portál cikke alapján a héten mi is beszámoltunk arról, hogy a Belügyminisztérium adatai alapján csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése; a bejelentés nélkül érkező ellenőrök ugyanis számos esetben nem találtak rendelést, sőt, rendelőt sem. Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás.

Keczéry Attila elmondása szerint amikor ők április elején találkoztak a Belügyminisztérium munkatársaival, akkor ezeket az adatokat ismertették velük is, annyi különbséggel, hogy a feltárt hiányosságokat az utóellenőrzés idejére az érintettek már szinte teljes mértékben korrigálták.

A vizsgálattal feltárt hibák jó része adminisztratív probléma volt, mert a több telephellyel rendelkező orvosok hiába jelezték a hatóságoknak, ha valahol már megszűnt a rendelésük, ezt nem rögzítette az Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartása (ESZENY) – írja a Népszava. Az adatrögzítő rendszerbe ügyfélkapun keresztül lehet belépni, és ott tudja a háziorvos a munkájával kapcsolatos adatokat közölni. De Keczéry Attila szerint annyira bonyolult a rendszer, hogy maguk a kormányhivatali dolgozók, a volt ÁNTSZ munkatársai is csak nehezen tudják azt használni.

The post Háziorvosok ellenőrzése: adminisztratív hibákról beszél a Magyar Orvosi Kamara first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest