Sokszor vita van abból egy háztartásban mit kell, és mit nem, a hűtőszekrényben. Még annak ellenére is, hogy a címkén az olvasható: „felbontás után hűtőszekrényben tartandó”.
A New York Times Cooking utánajárt jó pár élelmiszernél, mit célszerű hűtőben tartani, és melyeknél felesleges. Ugyanis a címke felhívása sokszor inkább szól a minőségről, mint egészségügyi kockázatoktól – mondta a lapnak Abby Snyder, a Cornell Egyetem mikrobiális élelmiszerbiztonsággal foglalkozó docense.
Az öntetekben szétválhatnak a hozzávalók, a szószók besötétedhetnek, a pikáns ízek elhalványulhatnak, sőt még a romlást okozó mikrobák is elszaporodhatnak egyes esetekben, de ettől még fogyaszthatóak. Ezek a folyamatok leállnak vagy lassulnak a hűtőben, de ha az élelmiszernek alacsony a víztartalma – amire szüksége lenne a romlást okozó baktériumoknak –, vagy magas benne a só, cukor, az aktív probiotikus kultúrák, a tartósítószerek aránya, akkor azok is hatékonyan lassíthatják a romlási folyamatokat.
Egy jó ökölszabály: ha a bolt hűtőrészlegéről vetted, akkor otthon is a hűtőben kell maradnia
– mondta Carla Schwan, a Georgiai Egyetem Nemzeti Élelmiszer-tartósítási Központjának igazgatója a lapnak. Illetve a kamrában is tarthatóknál egy kiegészítést még érdemes fejben tartani: ha sokat használjuk, maradhatnak a pulton vagy a polcokon – lehetőleg szobahőmérsékleten és sötét helyen, jól lezárva –, ha ritkábban, akkor inkább rakjuk hűtőbe.
A Times egy sor szakértő segítségével jó pár élelmiszert vett végig, melyeket hol érdemes tartani, ezekből szemezgettünk:
- vaj: hűtő, de két napig a pulton is hagyhatjuk (különösen a sózottat)
- méz: kamra, a hűtőtől be is kristályosodik
- csípős szósz: kamra, ha ecetes alapú
- lekvárok: hűtő, miután felnyitottuk, előtte nem kell
- ketchup: kamra, igaz, a hűtőben frissebb marad, íze és állaga is stabilabb
- majonéz: hűtő, bár 3-6 hónapig is kibírhatja a kamrában a készen vásároltak egy része
- mustár: kamra, de a hűtőben tovább marad fűszeresebb ízű
- olaj: kamra, de ha nagyon sokáig nem használjuk el, főleg a kényesebbeket, érdemesebb hűtőben tartani, elsősorban meleg időben
- mogyoróvaj: kamra 2-3 hónapon át, ha nem fogy el addig, rakjuk hűtőbe
- savanyú uborka: inkább hűtő, miután kinyitottuk, de – ha a boltban nem volt hűtve – bírja a polcon is, csak maradjon a folyadék alatt
- szójaszósz: kamrában is tarthatjuk, de a hűtőben tovább marad frissebb, főleg az alacsonyabb sótartalmúak
- ecet: kamra, de az alacsony savtartalmúak, a nem pasztőrözöttek, a nem sima, átlátszó ecetek hűtőben tovább bírják
- Worchestershire: kamra, de hűtőben tovább bírja
Más példákat és a szakértők hosszabb magyarázatait, indoklását a Times cikkében olvashat.
The post Hűtőben kell tartani a ketchupot vagy nem? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu