Hűtőben kell tartani a ketchupot vagy nem?

Thumbnail for 6603327

Sokszor vita van abból egy háztartásban mit kell, és mit nem, a hűtőszekrényben. Még annak ellenére is, hogy a címkén az olvasható: „felbontás után hűtőszekrényben tartandó”.

A New York Times Cooking utánajárt jó pár élelmiszernél, mit célszerű hűtőben tartani, és melyeknél felesleges. Ugyanis a címke felhívása sokszor inkább szól a minőségről, mint egészségügyi kockázatoktól – mondta a lapnak Abby Snyder, a Cornell Egyetem mikrobiális élelmiszerbiztonsággal foglalkozó docense.

Az öntetekben szétválhatnak a hozzávalók, a szószók besötétedhetnek, a pikáns ízek elhalványulhatnak, sőt még a romlást okozó mikrobák is elszaporodhatnak egyes esetekben, de ettől még fogyaszthatóak. Ezek a folyamatok leállnak vagy lassulnak a hűtőben, de ha az élelmiszernek alacsony a víztartalma – amire szüksége lenne a romlást okozó baktériumoknak –, vagy magas benne a só, cukor, az aktív probiotikus kultúrák, a tartósítószerek aránya, akkor azok is hatékonyan lassíthatják a romlási folyamatokat.

Egy jó ökölszabály: ha a bolt hűtőrészlegéről vetted, akkor otthon is a hűtőben kell maradnia

– mondta Carla Schwan, a Georgiai Egyetem Nemzeti Élelmiszer-tartósítási Központjának igazgatója a lapnak. Illetve a kamrában is tarthatóknál egy kiegészítést még érdemes fejben tartani: ha sokat használjuk, maradhatnak a pulton vagy a polcokon – lehetőleg szobahőmérsékleten és sötét helyen, jól lezárva –, ha ritkábban, akkor inkább rakjuk hűtőbe.

A Times egy sor szakértő segítségével jó pár élelmiszert vett végig, melyeket hol érdemes tartani, ezekből szemezgettünk:

  • vaj: hűtő, de két napig a pulton is hagyhatjuk (különösen a sózottat)
  • méz: kamra, a hűtőtől be is kristályosodik
  • csípős szósz: kamra, ha ecetes alapú
  • lekvárok: hűtő, miután felnyitottuk, előtte nem kell
  • ketchup: kamra, igaz, a hűtőben frissebb marad, íze és állaga is stabilabb
  • majonéz: hűtő, bár 3-6 hónapig is kibírhatja a kamrában a készen vásároltak egy része
  • mustár: kamra, de a hűtőben tovább marad fűszeresebb ízű
  • olaj: kamra, de ha nagyon sokáig nem használjuk el, főleg a kényesebbeket, érdemesebb hűtőben tartani, elsősorban meleg időben
  • mogyoróvaj: kamra 2-3 hónapon át, ha nem fogy el addig, rakjuk hűtőbe
  • savanyú uborka: inkább hűtő, miután kinyitottuk, de – ha a boltban nem volt hűtve – bírja a polcon is, csak maradjon a folyadék alatt
  • szójaszósz: kamrában is tarthatjuk, de a hűtőben tovább marad frissebb, főleg az alacsonyabb sótartalmúak
  • ecet: kamra, de az alacsony savtartalmúak, a nem pasztőrözöttek, a nem sima, átlátszó ecetek hűtőben tovább bírják
  • Worchestershire: kamra, de hűtőben tovább bírja

Más példákat és a szakértők hosszabb magyarázatait, indoklását a Times cikkében olvashat.

The post Hűtőben kell tartani a ketchupot vagy nem? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest