Iborfia, Debréte, Nyésta – települések, ahol egyetlen ajánlással is lehet valaki polgármester-jelölt

Thumbnail for 5850196

Érdekes gyűjtést tett közzé az Infostart: tizenkilenc olyan település számoltak össze, ahol legfeljebb 33 ember szerepelt a szavazás előtti 66. napon, azaz április 3-án a jegyzők gyűjtése szerint. És hogy ez miért fontos? Azért, mert az önkormányzati választási törvény értelmében a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább három százaléka ajánlott. Vagyis ha 33 név szerepel a nyilvántartásban, akkor mindössze egy aláírással is lehet valaki polgármester-jelölt.

Ezek a települések:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony és Tornakápolna.
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében Csér.
  • Vas vármegyében Nemesmedves.
  • Veszprém vármegyében Megyer.
  • Zala vármegyében Csertalakos, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti és Ramocsa.

A portál megjegyzi: öt évvel ezelőtt további három ilyen település volt Zala vármegyében (Dötk, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút), de ezeken a településeken mostanra kissé emelkedett a választópolgárok száma.

The post Iborfia, Debréte, Nyésta – települések, ahol egyetlen ajánlással is lehet valaki polgármester-jelölt first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest