IDEA: 2 százalékkal vezet a Fidesz a Tisza előtt

Thumbnail for 6151553

Szeptember nőtt a Tisza párt támogatottsága, a Fideszé pedig stagnált, így a hónap végére két százalékra olvadt a kormánypártok előnye, derült ki az IDEA Intézet szeptember végén, október elején végzett kérdőíves felméréséből.

Magyar Péter pártjának a nyári időszak után az őszi politikai szezon kezdete is jól sikerült a felmérés szerint: a júniusi választásokat követő lassú növekedés folytatódott, és a párt támogatottsága már-már elérte a Fideszét. A Tisza támogatottsága szeptemberben a teljes népességben és a biztos szavazók körében is 3 százalékponttal növekedett, miközben ebben az időszakban a kormánypártok támogatottsága nem változott.

Egy ősz eleji parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 39 százalékát gyűjtötték volna be, a Tiszára 37 százalék szavazott volna. A többi párt közül a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt egyedül a DK és a Mi Hazánk tudta volna megugrani, emellett az MKKP-nak sikerült valamelyest stabilizálni a helyzetét. Négy jelenleg még parlamenti képviselőkkel rendelkező párt, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik 0 százalékon áll.

IDEA Intézet

Módszertan:

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. szeptember 27. és október 7. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és közösségi oldal felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

The post IDEA: 2 százalékkal vezet a Fidesz a Tisza előtt first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest