Igaz – hamis?

Thumbnail for 5863191

Igaz és hamis állításokkal, segítünk egy kicsit tisztába tenni a dolgokat.

Igaz
A gyomorégés – égő érzés, fájdalom a mellkas középvonalában, a szegycsont mögött, amely a nyak felé is kisugárzik.

Hamis
A gyomorégést „túl sok” gyomorsav termelődése okozza.

Igaz
A gyomorégést a gyomorból kijutott gyomorsav okozza, ami nyelőcső alsó részébe áramlik. Ezt nevezzük refluxnak. Amikor a probléma időszakosan jelentkezik, akkor a savhatás megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája gyorsan regenerálódik és az égető érzés megszűnik.

Hamis
A gyomorégés betegség.

Igaz
A gyomorégés a gyomorszáj lazaságának a tünete, vagyis, ha az izomgyűrű, amely a gyomrunk és a nyelőcsövünk kapcsolódásánál található gyenge, vagy a gyomorban lévő nyomás nagy (túlsúly, terhesség esetén, vagy szénsavas italok, nagy fehérjetartalmú ételek, illetve gyakran csokoládé, narancslé fogyasztása után) sérülhet ez a funkció, és a nyelőcsőbe visszapréselődő gyomornedv irritálhatja a szerv belső felületét.

Richter Gedeon Nyrt.

Hamis
Fekvéssel, vagyis, ha a testünk vízszintesbe helyezzük, csökkenthetjük a gyomorégést.

Igaz
Fekvő helyzetben a gyomorsav sokkal könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami megnehezíti az éjszakai pihenésünket. Az alvászavar következtében pedig egész nap fáradékonynak érezhetjük magunkat. A visszaáramló gyomorsav mikroébredéseket okozhat. Ezek annyira apró ébredések, hogy általában nem is érzékeljük őket. Reggel pedig úgy ébredünk, mintha átaludtuk volna az egész éjszakát, miközben csak felületesen pihentünk, hiszen rövidültek a mélyalvás szakaszai. Segíthet, ha az oldalunkon próbálunk meg aludni, és kicsit megemeljük az ágyunk fejvégét.

Hamis
Gyomorégés hiányában, nem lehet refluxunk.

Igaz
A néma reflux, a reflux egy olyan fajtája, amikor nem a gyomorégés a figyelmeztető tünet. A krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás inkább légúti betegség tüneteit mutatja. A visszaáramló savas gyomortartalom ugyanis irritálja a gégét és a torkot, amelyek pedig nem ellenállóak a savval szemben.

Hamis
A gyomorégés gyakoriságát és intenzitását nem befolyásolja az életmódunk.

Igaz
Gyomorégés és savtúltengés bárkinél előfordulhat, de a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros, csípős fűszeres ételek, a szénsavas üdítők fogyasztása bizony fokozhatja a tüneteket. Ezek mellett érdemes kerülni a túlzott alkohol fogyasztást és persze a dohányzást is.
A túlsúly is nagymértékben fokozza a reflux kialakulásának veszélyét. A has körüli felesleg ugyanis növeli a nyomást a gyomorban, így gyengíti a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot, ami a gyomorsav visszaáramlásához vezet.
A stressz is fokozza a gyomorpanaszok kialakulásának lehetőségét. A stresszhormonok hatására lelassul a gyomorműködésünk, leáll a gyomorsav termelődés, de a gyomorsav nem tud távozni a gyomorból, ami gyomorégést okozhat.

Hamis
Gyomorégés ellen a legjobb a szódabikarbóna kis vízzel elkeverve

Igaz
A szódabikarbóna valóban semlegesíti a savakat, így enyhíti a gyomorégést, de a hatása csak átmeneti. Miközben ugyanis a szódabikarbóna reakcióba lép a gyomorsavval, szén-dioxid szabadul fel, ami fokozott gázképződést, haspuffadást és hasfeszülést idézhet elő, ez pedig megint csak gyomorégéshez vezethet.

Jobb megoldás lehet, ha a vénynélküli gyógyszereket hívjuk segítségül, amelyek kifejezetten gyomorégés esetén segíthetnek. Ide tartoznak a savlekötők vagy antacidok, ezek azáltal nyújtanak enyhülést, hogy semlegesítik a gyomorsavat. A H2-receptor blokkolók (H2RA) csökkentik a gyomorsav termelését, és bár nem hatnak olyan gyorsan, mint az antacidok, hosszabb ideig csillapítják a panaszokat, illetve megelőzésként is alkalmazhatók olyan élethelyzetekben, amikor a gyomorégés jelentkezése várható.

A Quamatel® Mini, H2-receptor blokkoló gyógyszer, amely magát a gyomorsav termelését csökkenti. A gyomorsavat termelő sejtek hisztamin receptorához kötődik és elfoglalja a sósavtermelést serkentő hisztamin helyét. Előnye, hogy a savtermelés csökkentése a gyógyszer bevételét követően gyorsan érezhető, 1 órán belül maximális hatást ér el, ezért gyorsan és hatékonyan csökkenti a savfüggő gyomortáji fájdalmat és gyomorégést.

Richter Gedeon Nyrt.

Quamatel® Mini – Gyomorégés, gyomorsavtúltengés tüneteinek enyhítésére

Hatékonyan csökkenti a gyomorsav termelődését
Enyhíti a gyomorégéssel kapcsolatos gyomorfájást
Hatása akár 9 órán át tart

Forrás:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/a_nema_reflux_igy_ismerheto_fel
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/gyomoreges-reflux-gerd-mi-a-kulonbseg
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/tippek_a_reflux_kezelesere
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/a_tulzott_stressz_leggyakoribb_tunetei
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/ne_szodabikarbonaval_kezeljuk_a_gyomoregest
https://quamatelmini.hu/

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Quamatel Mini, a Richter Gedeon Nyrt terméke támogatta.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Quamatel ® Mini 10mg filmtabletta famotidin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu.

Document ID: KEDP/DAFFGB, Lezárás dátuma: 2024.04.24.

The post Igaz – hamis? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest