Így előzheti meg a téli időszámítás káros hatásait

A téli időszámításba átlépve sok minden megváltozik, főleg az északi féltekén élők esetében. Amikor visszaállítjuk az órákat, korábban besötétedik, olyankor, amikor még sokan munkában vannak. A tél ritmusát nehezebbnek szokjuk meg – a rövidebb nappalok és a sötétebb esték gyakran későbbi vacsorákat eredményeznek. De, ha télen képesek vagyunk változtatni az étkezési szokásainkon, az egy kicsit könnyebbé teheti ezeket a hónapokat a testünk és az elménk számára.

Testünk cirkadián ritmus szerint működik – amely szabályozza az alvást, az anyagcserét, az emésztést és a hormonális ciklusokat.

Ezek természetes módon szinkronban vannak a fénnyel és a sötétséggel, így, amikor a nappalok korábban fordulnak estébe, az anyagcserénk is lelassul. Télen a kevesebb napfény csökkentheti a szerotoninszintet, ami rossz hangulathoz vagy szezonális érzelmi zavarhoz (SAD) vezethet. Ha a hosszabb bent töltött estékkel párosul, az emberek hajlamosabbak nassolni valamit vagy későbbre halasztani a vacsorát.

Fontos az időzítés

Ez az összefüggés segíthet megmagyarázni, hogy a krononutrició területén végzett kutatások miért sugallják azt egyre inkább, hogy az étkezés időpontja majdnem ugyanolyan fontos lehet, mint az, hogy mit eszünk. A krononutrició azt vizsgálja, az étkezés időzítése hogyan hat a belső biológiai óránkra és milyen hatással lehetnek a rövid nappalok a hangulatra, az anyagcserére és az egészségre, írja a Science Alert.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egészséges felnőttek, akik este 10 órakor vacsoráztak, 20 százalékkal magasabb vércukorszintet tapasztaltak és 10 százalékkal kevesebb zsírt égettek el, mint azok, akik este 6 órakor ültek le enni. Mindez annak ellenére történt, hogy mindkét csoport azonos étrendet követett és tagjaik hasonló időpontban feküdtek le. Átfogóbb elemzések is alátámasztják ezeket a tendenciákat: egy 29 vizsgálatot felölelő metaanalízis szerint a korábbi étkezési időszakok, a kevesebb étkezés és a kalóriabevitel nagyobb részének korábbi időpontban történő elfogyasztása összefüggésben állt a nagyobb fogyással és a javuló anyagcseremarkerekkel.

A következetes késő esti étkezést – különösen a lefekvés előtti időszakban – a rosszabb egészségügyi eredményekkel, valamint az elhízás és az anyagcserezavarok, például a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával hozzák összefüggésbe.

Sok kronobiológus arra a következtetésre jut, hogy az élelmiszer-bevitel és a cirkadián biológia összehangolása ígéretes, alacsony költségű módszert jelent az anyagcsere-eredmények javítására – különösen akkor, ha más életmódbeli tényezőkkel, például a fizikai aktivitással és az egészséges táplálkozással kombinálják.

Kapcsolódó
A depresszió meglepő okát azonosíthatták

Egyre több fronton derül ki, hogy az emésztés és a mentális egészség összefügg.

The post Így előzheti meg a téli időszámítás káros hatásait first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest