Így lett egy magyar gróf Madagaszkár királya

Thumbnail for 5894203

Benyovszky Móric 18. századi magyar világutazó 238 éve, 1786. május 23-án hunyt el. A kalandos életű gróf számos országban megfordult, Madagaszkárban pedig az őslakosok állítólag királyukká választották – derül ki a Múlt-kor cikkéből.

Bejárta a világot

Emlékiratai szerint 1741. szeptember 20-án, de egyes történészek szerint csak 5 évvel később, 1746-ban született. Már tizenévesen katonáskodni kezdett, Mária Terézia 1758-ban száműzte az országból, miután fegyverrel próbálta visszaszerezni vagyonát, amelyből rokonai kiforgatták.

Ezután Lengyelországban telepedett le, ahol a nemesi konföderáció seregében tábornoki rendfokozatig jutott. 1769-ben viszont orosz fogságba esett, Kamcsatkába hurcolták, ahonnan csak 2 évvel később tudott megszökni, miután lázadást szított az elítéltek között. 96 társával együtt elfoglalt egy felfegyverzett hajót, így tudta elhagyni a félszigetet.

Hajóútjuk alatt eljutottak Tajvanra, Makaóra, Mauritiusra és Madagaszkár érintésével Franciaországba is, ahol maga XV. Lajos király fogadta Benyovszkyt. A gróf meggyőzte az uralkodót, hogy gyarmatosítsa Madagaszkárt, amely küldetésre végül magát Benyovszkyt küldte.

Madagaszkár királya

A kalandor 250 emberével 1774 februárjában szállt partra, és megalapította Madagaszkár „fővárosát”, Louisbourg telepét. Jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez, utat épített, mocsarakat csapolt le.

Benyovszky igyekezett magát úgy beállítani, mint aki a korábbi erőszakos gyarmatosítási hagyományok helyett diplomáciai képességeivel nyerte meg a helyi törzsek, a malgasok bizalmát. Elbeszélése szerint megtanította őket írni-olvasni, és annyira megszerették, hogy 1776-ban királlyá választották. Ez azonban valószínűleg nagyrészt fikció, sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy nem választották királlyá, és a helyi törzsekkel kötött szövetségekkel is inkább a leendő francia gyarmatosítás érdekeit szolgálta, semmint humanitárius céllal nyújtott segítséget a helyi őslakosoknak.

A kísérlet azonban megbukott, és Franciaországba visszatérve már nem voltak támogatói. Mária Terézia viszont időközben megkegyelmezett neki, így hazautazott szülőföldjére.

Gyarmatosítási tervéről azonban nem mondott le, így baltimore-i kereskedők segítségével 1785 júliusában újra partra szállt Madagaszkáron, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”. A feldühödött franciák büntető expedíciót küldtek ellene, és az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Kapcsolódó
Lándzsára tűzték a magyar király fejét

Az ő meggondolatlansága miatt bukott el az egész keresztes hadjárat.

The post Így lett egy magyar gróf Madagaszkár királya first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest