Ilyen egészségügyi hatásokkal jár a kutyatartás

Thumbnail for 6135443

Bizonyára mindenki ismeri a mondást, miszerint a kutya az ember legjobb barátja. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy milyen hatással vannak a négylábú háziállatok az ember egészségére és mentális helyzetére. A The Conversation szaklapban összegyűjtötték, a jelenleg rendelkezésre álló kutatások alapján milyen pozitív és negatív hatásai lehetnek a kutyatartásnak.

Mindkét területet érdemes fizikai és mentális részre is bontani. Az köztudott, hogy a fizikai állapotunk szempontjából remek döntés lehet egy kutya: a fokozott testmozgás csökkenti a vérnyomást, valamint a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Érdekesség, hogy egy célzott tanulmány szerint akinek korábban volt hasonló betegsége, ám ezután a kutyatartás mellett döntött, 35 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázata azokhoz képest, akik nem vettek magukhoz háziállatot.

Egy brit tanulmány arra is rámutatott, hogy a felnőtt kutyatulajdonosok majdnem négyszer nagyobb valószínűséggel teljesítik az előírt napi fizikai aktivitási célokat, mint azok, akiknek nincs kutyája.

Ráadásul a blöki a gyermekekre is pozitív hatást gyakorolhat: a kutyás gyermekek jellemzően aktívabbak, a játékidejük rendszerezettebb, a szabadból bevitt szennyeződéseknek és mikrobáknak való kitettség pedig erősebb immunrendszert eredményez.

Ha mentális szempontból vizsgáljuk meg a dolgokat, szintén rengeteg a pozitívum. A kutyák érzelmi támogatást nyújthatnak a szorongással való küzdelem, valamint a depresszió és a poszttraumás stressz tüneteinek enyhítésében is. A kutyaparkban és a környéken a kutyák megkönnyíthetik az idegenekkel való beszélgetést és új barátok megismerését is. Ezek a társas interakciók elősegíthetik a közösséghez tartozás érzésének kialakulását, és csökkenthetik a társadalmi elszigeteltség érzését. Ez az idős embereknek is hatalmas segítség lehet.

Negatívumok is akadnak

A rengeteg pozitívum ellenére kár lenne eltagadni, hogy negatív aspektusai is vannak a kutyatartásnak. Fizikai szempontból az állattartók egyik leggyakoribb egészségügyi problémája az allergiás reakciók lehetnek. A kutyák nyála, vizelete és szőrzete ugyanis sokakból válthat ki allergiás reakciókat, amelyek a szemviszketéstől és az orrfolyástól kezdve a kiütéseken át a nehéz légzésig, sok mindent okozhatnak.

Egy közelmúltban végzett metaanalízisből, amely közel kétmillió gyermek adatait gyűjtötte össze, az derült ki, hogy a kutyákkal történő korai érintkezés – bár nem olyan mértékben, mint a macskákkal való interakció, de – növelheti az asztma kialakulásának kockázatát. Emellett az otthoni balesetek, például az esések, ficamok száma is magasabb a kutyatartók körében.

Emellett mentális szempontból is megterhelő lehet a kutyatartás: a gondozás felelőssége, különösen a viselkedési vagy egészségügyi problémákkal küzdő kutyáról, jelentős terhet jelenthet, ráadásul komoly anyagi vonzattal is járhat.

Emellett azt is érdemes belekalkulálni, hogy a kutyák élettartama rövidebb, mint az embereké, és egy szeretett társ elvesztése lelki nehézségeket okozhat. A kutyatartás tehát nem mindenkinek való, ezért a felelős örökbefogadás előtt érdemes mind a pozitívumokat, mind pedig a negatívumokat végiggondolni.

The post Ilyen egészségügyi hatásokkal jár a kutyatartás first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest