Elég bosszantó tud lenni, amikor az ember megkíván egy kis főtt tojást, de a hámozás során a fehérje fele a kukában landol. A Nosalty tojásfőzés rejtelmeit bemutató cikkében azonban megemlítenek egy remek tippet, amivel sokkal könnyebbé tehetjük az előkészületeket.
A gasztroportál összeállítása szerint a pontos főzési időn túl több fontos tényező is van. Például célszerű a tojásokat hamarabb kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, amikor elkezdődik a főzés. És arra is jó, ha odafigyelünk, hogy a víz is szobahőmérsékletű legyen, amikor belerakjuk a tojásokat.
De a legfontosabb, hogy a tojások mellé egy fél teáskanál szódabikarbónát is szórjunk.
A szakszerűen nátrium-karbonátnak nevezett vegyület ugyanis növeli a forrásban lévő víz lúgosságát, ami megkönnyítheti a tojások hámozását.
A lúg jelenléte a forrásban lévő vízben a pH-szint emelkedését okozza, ami segíthet abban, hogy a héj és a tojásfehérje könnyebben meglazuljon. A szódabikarbóna hozzáadása azonban nemcsak a víz pH-értékét növeli a Foodie.com tojásfőzési tippeket gyűjtő bejegyzése szerint, hanem a tojásét is, ezáltal csökkentve a tojásfehérje tapadását.
The post Íme egy tuti tipp a főtt tojás meghámozásához first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu