Egy új tanulmányban a bél és az agy közötti kommunikáció biokémiai folyamatait elemzik egerekben – írja a ScienceAlert. Korábbi vizsgálatok alapján ez a kapcsolat annyira kifinomult, illetve az étvágyat és a hangulatot tekintve meghatározó, hogy érdemes lenne különálló érzékszervként kezelni. A kétirányú kommunikáció ráadásul számos egészségi problémával összefüggésbe hozható.
A konkrét fizikai folyamatokat eddig nem sikerült egyértelműen azonosítani. Diego Bohórquez, a Duke Egyetem munkatársa és kollégái azt akarták felmérni, hogy a test képes-e valós időben, a viselkedést irányító idegi reakcióként érzékelni a mikrobiális mintázatokat
A csapat a flagellin nevű fehérjére fókuszált, ez bélbaktériumokban található, és immunválaszokat vált ki. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a protein küld-e közvetlen üzeneteket az agynak.
A szakértők alultáplált egereknek adtak kis adagokat, így azonosították azokat a mechanizmusokat, amelyek a neuropodoknak nevezett vastagbélsejtek és a bolygóideg révén összekötik a bélbaktériumokat és az agyat. Úgy tűnt, a flagellin egyfajta hírvivőként szolgál. További kísérletek kimutatták, hogy amikor kikapcsolták a fehérjére érzékeny receptorokat, az állatok továbbra is ettek, ami újabb bizonyíték a feltételezett jelátviteli szerepre.
Ugyan már korábban megállapították a bélből érkező jelekre adott agyreakciók étvágyszabályzó szerepét, a kutatók szerint annak tükrében, hogy bélbaktériumok komplex mechanizmusokkal valós időben kommunikálnak,
érdemes lenne érzékszervként értékelni ezt a folyamatot.
Ez az érzék lehetővé teszi a gazdaszervezet számára, hogy viselkedését a benne élő mikroorganizmusok molekuláris mintázatához igazítsa. A bióta és az agy közötti kapcsolódáson alapuló rendszert a kutatók neurobiotikus érzékszervnek nevezik.
Érdemes hozzátenni, hogy még rengeteg vizsgálatra lesz szükség a jelenség alaposabb megértéséhez. Az érzékszervet egyelőre csak egerek révén írták le, így emberekben is meg kell vizsgálni, de az emésztőrendszeri hasonlóság miatt feltételezhetően nálunk is létezik.
Hosszú távon a mostani tanulmány hozzájárulhat az étkezési rendellenességek és az elhízás alaposabb megértéséhez és kezeléséhez. „A következő lépés egyértelműen annak vizsgálata, hogy a speciális étrendek hogyan változtatják meg a bél mikrobiális környezetét” – mondta Bohórquez.
The post Ismeretlen érzékszervet rejthet az emésztőrendszerünk first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu