Itt A brutalista előzetese, ahol Adrien Brody egy magyar építész bőrébe bújik

Thumbnail for 6168495

A holokauszt-túlélő magyar építész, Tóth László és felesége, Erzsébet a második világháború miatt darabjaira hullott Európából, illetve az egyre sötétebbé váló Rákosi-korból való 1947-es meneküléséről, majd a vágyott amerikai álom eléréséért való küzdelmükről mesél a Budapesten tavasszal forgatott A brutalista (The Brutalist), aminek főszerepében az ötvenedik születésnapját is a fővárosban ünneplő Adrien Brody és Felicity Jones tűnik fel.

A teljesen fiktív történeten alapuló filmben a házaspár életét egy nagy tengerentúli megbízás forgatja majd fel, hiszen a modern Amerika megszületésének szemtanújává váló Tóthot megkeresi az első látásra megnyerő, rejtélyes és gazdag Harrison Van Buren (Guy Pearce), aki ezüst tálcán kínálja fel a vágyott álmot, és felkéri a tervezőt egy grandiózus modern emlékmű megálmodására. A főszereplő élete ezzel teljesen megváltozik, hiszen a munka pályája legnagyobb dobása lenne, ehhez azonban feleségével együtt elképesztő mélységeket és csúcspontokat kell átélnie – írtuk meg korábban.

A hét éven át, analóg technikával, 70 mm-es filmre készült A brutalista azóta összeállt, három és fél órás hossza ellenére pedig a velencei filmfesztiválon Brady Corbet a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt, valamint egy tízperces vastapsot söpört be. Magyarországi bemutatójára sem kell már sokat várni, hiszen maroknyi ember már október 30-án, az I. Budapesti Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja, míg a mozis premiert januárra időzítik.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a produkciónak most az első előzetese is megjelent, Brody pedig rövid nyilatkozatot is tett a témában: elárulta, hogy

a film egy részében magyarul beszél, a forgatókönyvet olvasva pedig máris azonnali rokonságot érzett a karakterrel.

Ez nem csoda, hiszen a színész anyja a kortárs fotográfia egyik ikonja, a pályán a magyar André Kertész által elindított, Budapesten született Plachy Szilvia (Sylvia Plachy), akit korábban itt mutattunk be.

A filmet a színészként korábban Lars von Trier Melankóliájában, illetve Michael Haneke Funny Games című filmjében is feltűnő, rendezőként az Egy vezér gyermekkorával Velencében is díjazott Corbet feleségével, Mona Fastvolddal közösen írta, a stáblistán pedig számos magyar név is feltűnik: a vágásért Jancsó Miklós és az Oscar-díjas Mephistót is vágó Csákány Zsuzsa fia, Jancsó Dávid (Delta, Terápia, Fehér Isten, Jupiter holdja, Pieces of a Woman) felel majd, a gyártásban pedig a Proton Cinema is részt vesz – ők adják például a koproducert, Petrányi Viktóriát is, aki korábban a Fehér éjszakákon, a Műanyag égbolton, illetve a Külön falkán is dolgozott.

Az angol mellett jiddis, olasz, és persze magyar nyelvű párbeszédekkel teli The Brutalistról először 2018-ban kaptak szárnyra apró információk, két évvel később pedig a tervezett szereposztásra is fény derült: a Deadline ekkkor még arról írt, hogy a főszereplő házaspárt Joel Edgerton, illetve Marion Cotillard játssza majd, a stábban pedig Mark Rylance, valamint Vanessa Kirby is feltűnik. Ezek a tervek végül nem váltak valósággá, épp úgy, ahogyan a Lengyelországban tervezett forgatások sem kezdődtek el 2021 januárjában, sőt, azt azóta többször is eltolták – köszönhetően a koronavírus-járványnak, valamint a stábtagok terhességének, illetve családi tragédiáinak. Corbet korábban arról beszélt, hogy a forgatókönyv a saját családtörténetéből is sokat merít, a producer, Andrew Lauren pedig hozzátette: a végeredmény az amerikai társadalom és a politikai párbeszéd szempontjából is releváns lesz.

The post Itt A brutalista előzetese, ahol Adrien Brody egy magyar építész bőrébe bújik first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest