Izrael kiterjesztette a hadműveleteket Libanon délnyugati részérére

Thumbnail for 6137660

Kiterjesztették a Libanon délnyugati részén fekvő falvakra a „korlátozott szárazföldi hadműveletet” a negyedik hadosztály térségbe vezénylésével – közölte az izraeli hadsereg (IDF) kedden.

A Libanonban bevetett negyedik, 146-os hadosztály, mely részben tartalékosokból áll, megkezdte működését „a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen” – áll az IDF közleményében, az MTI ismertetése szerint. Az IDF libanoni szárazföldi hadjárata egyelőre nem terjed ki az ország belső területeire, hanem a határkerítés közelében fekvő, azon további falvakban tevékenykednek, amelyekben korábban még nem volt jelen a hadsereg. Előzőleg hétfőn újabb nyugat-galileai településeket nyilvánítottak Izraelben zárt katonai területté. Ezek közé tartozik Ros Hanikra, Izrael legészakibb falva a földközi tenger partján, s a szomszédos Slomi falu, Hanita és Adamit kibuc, valamint Arab al-Aramsa falu. Ezekre a helyekre civilek nem léphetnek be.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a szárazföldi hadművelet jelenleg az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet határhoz közeli falvakban található erődítményeire összpontosít. Ezek fenyegetést jelentenek az Izrael északi részén található településekre, s a hadjárat célja az ezekből a településekből evakuált izraeliek visszajuttatása otthonaikba. Az IDF közölte, hogy a szárazföldi hadműveletet légi és tüzérségi csapásokkal kísérték.

Jelenleg négy hadosztály harcol Dél-Libanonban, a 98. – amely ejtőernyős és kommandós egységekből áll –, a 36. hadosztály – amely elit szárazföldi csapatokat egyesít – és a 188. – mely a hadműveletek második napján csatlakozott hozzá. Hétfőn négyre nőtt a számuk a 91. hadosztállyal. Eddig összesen 11 dandárt vetettek be ezen a fronton, melyek közül hat tartalékosokból áll.

Az IDF bejelentette, hogy megöltek húsz palesztin terroristát Dzsabalija menekülttábor közelében, a Gázai övezet északi részén. Az elmúlt 24 órában a Gázai övezet több mint 70 célpontját támadták a levegőből, és felszámoltak többek közt egy fegyverekkel teli raktárat. Az IDF közlése szerint az utóbbi napokban végeztek három a tavaly október 7-i mészárlásban részt vevő terroristával is. Szeptember 30-án Muhammad Rafaival, aki Kfar Gaza és Nahal Oz kibucban volt részese az öldöklésnek, valamint az Izrael területének megtámadásában szintén szerepet vállaló Muhammad Zenont és Basszel Aharst is megölték a harcokban.

The post Izrael kiterjesztette a hadműveleteket Libanon délnyugati részérére first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest