Izrael lövész dandárokat vezényel a libanoni határhoz

Thumbnail for 6114782

Az izraeli hadsereg bejelentette szerdán, hogy az északi, libanoni határhoz vezényel két tartalékos gépesített lövész dandárt arra az esetre, ha kiszélesedne a háború a Hezbollah libanoni síita milíciával, valamint ha az izraeli szárazföldi erőknek be kellene lépniük Libanon területére, írja az MTI.

A hadsereg azt is közölte, hogy légierejének gépei a Hezbollah mintegy kétszáznyolcvan létesítményét támadták szerdán, köztük azokat a rakétaindító állásokat, amelyekből Cefatot, Naharíját és a Haifától keletre fekvő völgyeket vették célba.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légierő szerdai támadásainak huszonhárom halálos és kilencvenöt sebesült áldozata van.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala (OCHA) szerint csak az elmúlt öt napban, amióta jóval súlyosabbá vált az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus, több mint kilencvenezer libanoni kényszerült elhagyni otthonát.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet tavaly októberi terrortámadása óta viszont, amely után Izrael hadműveletet indított a Gázai övezetben, majd a Hamász támogatásaként a Hezbollah elkezdte támadni Izraelt, és válaszcsapásokat kapott, mintegy kétszázezren, többségükben dél-libanoniak hagyták el otthonukat.

Szerda este ülést tart az izraeli biztonságpolitikai kabinet, majd csütörtök reggel Benjámin Netanjahu miniszterelnök New Yorkba utazik, és beszédet mond az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, és várhatóan szombat este tér haza.

Kapcsolódó
Hétszáz brit katonát vezényeltek Ciprusra a libanoni válsághelyzet miatt

A brit kormány ezzel egyidejűleg Libanon azonnali elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat.

The post Izrael lövész dandárokat vezényel a libanoni határhoz first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest