Jellinekékhez folyt be a fél ház vételára, ahonnan a volt Fidesz-közeli milliárdost utcára tették

Thumbnail for 6155376

Vitézy Tamás a múlt héten tette közzé Facebook-bejegyzését, amelyben megírta, hogy kizárták budai otthonából, ahol 30 éven keresztül élt. „Egy szál ingben és vászonnadrágban” ment el a piacra, és mire visszatért, a kertkapun sem engedték be. A bejegyzésből kiderült, hogy azok, akiket a 77 éves vállalkozó kezdetben betörőknek titulált, és akik miatt a helyszínre hívta a rendőröket, igazolni tudták, hogy

a ház már az ő tulajdonukban van, sőt érvényes lakcímkártyát is fel tudtak mutatni.

Vitézy ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az új tulajdonosok a „Jellinek-eljárás eredményeként” tűnhettek fel a színen. Jellinek Dánielre, az ország egyik leggazdagabb vállalkozójára utalt, akivel a horvátországi ingatlanok miatt perek sokaságát indították egymás ellen.

A bejegyzést szemléző cikkünk megjelenése után Jellinek cége, az Indotek levelet küldött lapunknak és számos más újságnak. Ebben arra hívta fel a figyelmet: a Vitézy által közzétett történetből kimaradt, hogy a ház valójában már hosszú ideje nem volt az övé.

Való igaz, hogy a földhivatali papírok szerint Vitézyék a háromszintes házat évtizedekig 50–50 százalékban birtokolták a feleségével, Vitézy azonban 2016-ban a saját tulajdonrészét is házastársának ajándékozta. Csakhogy néhány év múlva elváltak, és a volt feleség az ingatlan 50 százalékát 2022-ben eladta a Trivia Industry Technológia Kft.-nek. A tulajdoni lap szerint az ingatlan másik felét ezzel egy időben egy korábbi hitelügylet miatt árverésre tűzték ki, és az Alexandra Tax Számviteli Szolgáltató Kft. vásárolta meg, de azonnal tovább is adta a ház másik felét birtokló Trivia Industrynak.

A sajtónak küldött levélben a Jellinek-érdekeltség tagadta, hogy a milliárdosnak köze lett volna az ingatlan elárverezéséhez és Vitézy kilakoltatásához.

Az árverésen sem Jellinek Dániel, sem az Indotek Csoport, sem a Raiffeisen Bank Zrt.-tól követelést vásárló Bohemian Financing Zrt. nem vett részt

– írta az Indotek. Azt azonban nem tették hozzá, hogy a végrehajtó közreműködésével lebonyolított licit kezdeményezője és kedvezményezettje mégiscsak a Jellinek többségi tulajdonában álló Bohemian Financing volt, azaz hozzájuk folyt be az árverési eladási ár. Részletesebb kérdéseinkre

ezt végül az Indotek is elismerte, az eladási árat viszont nem árulták el, mondván, az összeget nem hozhatják nyilvánosságra, mert az „üzleti titok jellegű” adat,

és ebből adódóan nem tekinthető közügynek.

Azt is hangsúlyozták, hogy az eljárást nem ők, hanem a Raiffeisen Bank kezdeményezte, a követelés jogutódja, a Bohemian Financing csak megörökölte a végrehajtásokat.

A Raiffeisen 2016-ban 9,8 millió euró végrehajtási jogot jegyzett be Vitézyék budai házára. A bank 2010 után szállt be az akkor még Fidesz-közeliként számon tartott üzletember Adriatiq Islands Group név alatt futó horvátországi turisztikai birodalmának finanszírozásába. A pénzintézet három cég, köztük a tribunji kikötő működtetésére adott nagy összegű hitelt, és biztosítékként vette be a szerződésbe a család házát és balatoni üdülőjét.

A tartozást az Adriatiq nem fizette, ezért a bank felszámolási eljárást indított ellene. Vitézyt ebben a nehéz helyzetben ismertették össze Jellinekkel, akitől azt remélte, hogy kimenti a slamasztikából: olcsón kivásárolja a pénzintézettől a lejárt követeléseket, és kisebb teher mellett lehetőséget ad Vitézyéknek a talpra állásra. A végeredmény azonban az lett, hogy mind a követelések, mind az ingatlanok Jellinek cégéhez kerültek. Homlokegyenest különbözik ugyanakkor a két oldal interpretációja arról, hogy ezután mi történt.

Vitézy – akire az ügyészség négy év börtönt kért a Széchenyi Bank egykori vezetői ellen zajló büntetőeljárásban – a gazdasági maffiává züllő NER példatörténeteként írta meg a sztoriját, ahol az igazságszolgáltatás kiszolgálja a nagyhatalmú gazdasági szereplőket. Verzióját általa kezdeményezett eljárásokkal, feljelentésekkel illusztrálta, melyekben nem nyomoztak, illetve melyek nem haladtak előre. Vitézy azt állítja, Jellinek „bagóért” szerezte meg a banki követeléseket, ezerforintos tételekért vásárolta meg a végrehajtótól a horvát ingatlanokat, végül aztán a családi házat is elvette tőle. A szerteágazó történet részleit Vitézy Facebook-posztjaiban lehet végigolvasni.

Jellinek, aki a lejárt hitelek specialistájaként alapozta meg vagyonát, az utóbbi időben pedig Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével áll szoros üzleti kapcsolatban, ezzel szemben azt állítja, hogy nemcsak a Raiffeisentől, hanem több magyar, szlovén és horvát székhelyű banktól is meg kellett vásárolnia a követeléseket, mert Vitézyék egyiket sem fizették. A követelések vételárát Jellinek nem árulta el, csak azt közölte, hogy nem voltak olyan olcsók, mint ahogy Vitézy híreszteli. Azt is hozzátette, hogy az Adriatiq ügyében is felrúgták a vele kötött megállapodást, és közel két év „jóhiszemű tárgyalás és egyezkedés” után a Bohemian számára „nem maradt más lehetőség, mint folytatni a követeléseknek az eredeti hitelező bankok által megkezdett jogi úton történő érvényesítését”.

Jellinek szerint a budai házra is érvényes volt a banki követelés, ám Vitézy azt is ki akarta játszani az ügyletből.

Az Indotek szerint a hitel biztosítékaként Vitézy Tamás készfizető kezességet vállalt egy meghatározott összeg erejéig. A Raiffeisen Bank a kifizetetlen tartozások miatt pert indított ellene, amit 2016 májusában jogerősen meg is nyert. Vitézy ekkor, 2016-ban ajándékozta feleségének az ingatlant, ami Jellinek szerint fedezetkimentés volt. Vitézy nem vitatja, hogy akkor döntött az ajándékozás mellett, amikor már rosszul álltak a dolgok, de szerinte nem történt törvénytelenség, mert még időben intézkedtek.

A tulajdoni lap szerint a Raiffeisen 2016-ban valóban bejegyeztetett „kezesi tartozás megfizetése” jogcímen végrehajtást a családi házra, ezt azonban néhány hónap múlva elutasították, és nincs nyoma annak, hogy a bank tovább forszírozta volna az ingatlan megszerzését. A tartozást viszont hamarosan felvásárolta a banktól a Jellinek-féle Bohemian Financing, és 2020-ban már saját jogon jegyeztette be a 9,8 milliós euró és járulékai erejéig a végrehajtást. 2021-ben további 87 millióval is megterhelte a cég az ingatlant, 2022 novemberében pedig kitűzte az árverést. 2023 márciusában aztán sikeresen eladták a házat, és törölték az összes végrehajtási joggal kapcsolatos bejegyzést.

Megkerestük a házat megvásárló vállalkozás, a Trivia Industry Kft. ügyvezetőjét is, de ő nem kívánt nyilatkozni a történtekről.

Kapcsolódó
Fordulat a számlagyáros botrányban: az egyik leggazdagabb magyar magára vállalta a csalást

Novemberben kezdődik az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyárának büntetőpere. Jellinek Dániel 74 éves édesapja is vádlott, azonban a hetedik leggazdagabb magyar magára vállalta a csalást helyette.

The post Jellinekékhez folyt be a fél ház vételára, ahonnan a volt Fidesz-közeli milliárdost utcára tették first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest