Kétharmados elégedetlenséget, hárompárti parlamentet mért a Publicus

Thumbnail for 5863428

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, az összes megkérdezett 24, a biztos szavazók 33, a biztos szavazó pártválasztók 42 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített kutatásából. A Tisza Párt lenne a második (14/16/20 százalék), a Demokratikus Koalíció a harmadik (12/15/18 százalék) minden kategóriában.

A többi párt az öt százalékos bejutási küszöb alatt maradna. A biztos szavazó pártválasztóknál az MSZP és a Mi Hazánk Mozgalom 4-4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum 3-3, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 1 százalékot érne el. (Az EP-választási részvétellel kapcsolatos Publicus-felmérés szerint a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége gyakorlatilag fej fej mellett állt Magyar Péter pártjával. Az intézet 18 százaléknyi olyan bizonytalan van, aki biztos elmenne szavazni, de még nem döntötte el, melyik pártra.

Pulai András igazgató a lapnak azt mondta, a kegyelmi botrány miatt a bizonytalanok között megjelent fideszesek egy része is a Tisza Pártra szavazna. Az intézetnél a válasadók maguk nevezik meg az általuk preferált pártot.

Ez alkalommal a megkérdezettek között senki nem volt, aki a Vona Gábor-féle Második Reformkor Pártot, esetleg Jakab Péter (Nép Pártján) vagy Márki-Zay Péter pártját, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat említette volna, vagyis ezek a mikropártok gyakorlatilag eltűntek a palettáról

– tette hozzá. A felmérésben arra a kérdésre, „ön mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?”, a válaszadók 65 százaléka úgy felelt: nem, vagy inkább nem elégedett. Az elégedettek 33 százaléknyian voltak (két százalék nem tudott, akart válaszolni). Még a kormánypárti szavazók 19 százaléka is azt mondta, hogy nem, vagy inkább nem elégedett. Az ellenzékiek között 97, a Tisza Párt hívei körében 95 százalékos volt ez az arány. Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásainak eltérő eredményeivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kapcsolódó
A magyarok 83 százaléka rossznak látja a gazdasági helyzetet az Ipsos szerint

Január óta jelentősen romlott a lakosság véleménye.

The post Kétharmados elégedetlenséget, hárompárti parlamentet mért a Publicus first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest