Kiderült, hogy melyik a veszélyesebb: a soványság vagy a túlsúly

A kismértékű túlsúly nem biztos, hogy lerövidíti az életet, azonban az, ha valaki sovány, könnyen lehet, hogy igen – írja a Science Alert egy nagyszabású kutatás alapján. A több mint 85 ezer felnőtt résztvevővel készült nagyszabású dán tanulmány kimutatta, hogy a 18,5 alatti BMI-vel rendelkező emberek közel háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg ideje korán, mint azok, akik az úgynevezett „egészséges” tartomány középső vagy felső végébe esnek.

A testtömeg-index az az érték, ami egy ember testmagasságának és testsúlyának hányadosából iránymutatót ad az illető egészségi állapotáról. Eszerint ha valaki 18,5 alatti BMI-vel rendelkezik, akkor soványság állapítható meg, 18,5 illetve 25 között normál tartományról beszélhetünk, 25-től 30-ig túlsúly, 30 fölött pedig elhízás állapítható meg. Az Európai Diabétesz Alapítvány éves találkozóján bemutatott, még lektorálásra váró tanulmány szerint

a 18,5 alatti BMI-vel rendelkező emberek közel háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akiknek a BMI-je 22,5 és 24,9 között volt.

Az „egészséges” tartomány alsó végén lévőknél is nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve az emberek: a 18,5 és 19,9 közötti BMI-értékek ugyanis megduplázták a halálozás valószínűségét. Még a 20 és 22,4 közötti BMI-vel rendelkezőknél is 27 százalékkal nagyobb volt a korai halálozás kockázata a referenciacsoporthoz képest.

Ezek az eredmények azért is különösen furcsák, mert a 18,5 és 24,9 közötti BMI-tartományt hagyományosan egészséges testsúlynak nevezik. A skála másik végén a túlsúly nem mindig jelentett nagyobb kockázatot. A vizsgálatban a 25 és 35 közötti BMI-vel rendelkező – jellemzően „túlsúlyosként” vagy „elhízottként” kategorizált – embereknél nem mutatkozott szignifikáns növekedés a halálozás tekintetében a referenciacsoporthoz képest. Csak azoknál nőtt jelentősen, több mint kétszeresére a halálozási kockázat, akiknek a BMI-je 40 vagy annál magasabb volt.

Mi ennek az oka?

A kutatók szerint azok, akiknek több zsírtartalékuk van, felhasználhatják azokat testük alapvető funkcióinak fenntartására. Ezzel szemben, aki nagyon kevés zsírral rendelkezik, gyorsan kifogyhat a tartalékból, ami korlátozza a szervezet regenerációs képességét. A szakértők emellett jelezték, hogy a nem szándékos fogyás gyakran egy betegség figyelmeztető jele is lehet, például a rák és az 1-es típusú cukorbetegség esetében. Ez azt jelenti, hogy az alacsony BMI akár egy mögöttes betegség markere is lehet.

A kutatók jelezték: megállapításaik egyik lehetséges oka az lehet, hogy a résztvevők egy mögöttes betegség miatt fogynak, így maga a betegség, és nem a kapcsolódó fogyás növelheti a halálozás kockázatát. Az eredmények mégis megerősítik más kutatások az irányú eredményeit, hogy a soványság nem mindig jelent jót, a plusz súly pedig nem mindig káros.

Pusztán a kutatás alapján tehát úgy tűnik, a 22,5 és 30 közötti BMI hordozhatja a legalacsonyabb halálozási kockázatot, legalábbis a vizsgált dán populációban.

A BMI azonban nem a legjobb mérőszám feltétlen, ugyanis ebből nem derül ki, milyen az alany étrendje, életmódja és zsíreloszlása. Emellett félrevezető is lehet a különböző faji vagy etnikai hátterű emberek számára, mivel a kritikusok szerint a határértékek a fehér emberek testalkatán alapul. A kutatás kapcsán fontos kihangsúlyozni, hogy még lektorálásra vár, ahogy azt is, hogy tanulsága nem az, hogy a vékony testalkat rossz, az elhízottság pedig jó. Sokkal inkább azt érdemes fejben tartani, hogy a BMI önmagában nem tökéletes mérőszáma az egészségnek.

The post Kiderült, hogy melyik a veszélyesebb: a soványság vagy a túlsúly first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest