Kirúgott igazgatójuk mellett tüntetnek a budapesti Madách gimnázium diákjai

Thumbnail for 6072719

Cikkünk frissül…

A tanév első napján este hat órás kezdéssel tüntetést hívtak össze a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium diákjai a Belügyminisztérium (BM) elé. Az utcára vonulók az ellen tiltakoznak, hogy a Pintér Sándor vezette tárca azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, aki 24 éven át szolgált az iskola igazgatójaként.

A kezdésre odaérkező résztvevőket az előző évek oktatási mozgalmának elengedhetetlen himnusza, a Carson Comától a Feldobom a követ fogadta, a fejek fölött pedig a Pedagósok Szakszervezetének zászlaja, a diáktüntetések logójaként híressé vált körbe foglalt felkiáltójel, és például egy „Kiállunk egymásért” feliratú molinó volt látható.

Azért vagyunk itt, hogy ne tűrjük azt, ami a mi iskolánkkal, a Madáchcsal, és a közoktatással rendszerszinten történik. A mi telefonunkat nem fogják elvenni, a Madách előre megy, es nem hátra

jelentette ki az első felszólaló, a gimnázium egyik diákja. Feltette azt a költői kérdést is, miszerint az rendben van-e, hogy a Hír TV műsorában azt üzenik az ország kilencedik legjobb gimnáziumának, hogy csesszék meg.

Ezután a tömeg elcsendesült, a Madách diákkórusa következett, akik elénekelték többek között a Szózatot.

A következő percekben a színpadon a gimnázium egy volt diákja arról beszélt, hogy az igazságtalansággal szemben gyűltek ma itt össze az emberek. „Mészi az egész pályája alatt azt tanította, hogy mindenkinek a véleményét vegyük figyelembe.” Megérti, hogy a mai digitális világban nehezebben figyelnek oda a diákok, de szerinte az idősebb generációnak is meg kell értenie, hogy ők ebben a digitális világban nőttek fel, nekik ez a természetes. Azt viszont nem tudja megérteni, hogy az órákon kívül, egymás között, a családjukkal miért ne kommunikálhatnak, vagy hogy a BM miért rombolja folyamatosan az oktatás minőségét ilyen átgondolatlan jogszabályokkal. Nem érti azt sem, hogy miért rúgták ki egy emberileg mindig kifogástalan igazgatót három nappal azelőtt, hogy a vonatkozó rendelet életbe lépne.

Miért a legjószívűbb emberekkel történnek ilyen dolgok

kérdezte.

Varga Jennifer / 24.hu

Iványi Júlia, a a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetője gondolkodott, hogy azzal kezdje-e beszédét, például azzal-e, hogy hogyan verték szét és zárták be az Oltalom Egyesület tanító intézményeit. Szidja-e azokat a kormánybiztosokat, akik fekete kocsival sietnek elmondani a szülőknek, hogy holnaptól a gyerekeknek nincs iskolája.

Szerinte inkább arról érdemes beszélni, hogy mindig van választás. Wesley Jánost idézte:

Tegyél meg jót, ami tőled telik.

Ez azt jelenti például a valóságban, hogy igazgatóként szembeszáll azokkal a szabályokkal, amik nem szolgálják a gyerekeket és a kreativitásukat. Vagy ha diák vagy, akkor lázadj az igazságtalansággal szemben, ami miatt emberek veszítik el hivatásukat. Fontos, hogy ne csak online, hanem személyesen is kiálljunk az igazságért. Ha olyan szerencsétlen vagy, hogy egy ilyen elnyomó rendszerben belügyminiszter vagy, tedd le a kocsikulcsot, tollat, az értesítőket, és harcolj az elesettekért – tette hozzá.

Varga Jennifer / 24.hu

Berta Beáta és Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviseletében szólaltak fel. Berta történelemórába kezdett, Pilz ironikusan megkérte az embereket, hogy ezért az előtte lévő dobozba mindenki tegye bele az elektronikus eszközeit. Erre a tömeg nevetésben tört ki.

A két tanár végigvette az utóbbi évek oktatási mozgalmának eseményeit, kezdve onnan, hogy 2022-ben kezdődött a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma, a bosszútörvény meghozásán keresztül, a kialakuló igazgatóhiányon át addig, hogy bezárják a Wesley iskoláit és most kirúgták Mészárost egy kigondolatlan törvény miatt.

Mi a tanulság ebből, ez már fáj eléggé? (…) az ember azért lesz ellenálló, mert a rendszer elérte a szakmáját, a családját, az értékrendszerét. A szolidaritás egy önvédelmi eszköz is, az ellen, amikor sorra eléri az embereket a hatalom útvesztője

mondta Berta.

Pilz kijelentette, követelik Mészáros menesztésének visszavonását, különben „még találkozni fogunk ősszel”.

Arról is beszélt, hogy a Tanítanék vasárnap elkezdett üzeneteket gyűjteni az elbocsátott igazgatónak országszerte, és 38 oldalnyi szöveg már össze is gyűlt.

A diákok felolvastak néhányat a beérkezett levelekből. Brigitta azt írta, hogy példaértékűnek tartja a tantestület, a diákok és a szülők egységes kiállását, Hajnalka pedig azt üzente, hogy „mellettetek állunk vidéken”, Klára pedig azt, hogy a tüntetőkkel van, azokkal, akik ésszel, és nem erőszakkal akarják megoldani a problémákat. János annyit tanácsolt, hogy álljanak ki az igazukért, és ne féljenek.

Varga Jennifer / 24.hu

Előzmények

Mészárost azután rúgták ki, hogy a sajtóban is megjelent: az iskolai mobilhasználatot tiltó kormányrendelet ellenére a Madáchban nem veszik el a telefonokat a diákoktól tanítás előtt. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás” – írta a tantestület a döntésről. Hétfőn a gimnázium jelenlegi és volt tanulói, tanárai luther mártoni mottóval és Cicerót idézve egy „tanév-nemnyitó” demonstrációt is tartottak volt igazgatójuk mellett iskolakezdés előtt.

Mészáros Csabáért tartottak már egy spontán tiltakozást a kirúgása napján is. A tantestület elfogadhatatlannak, megdöbbentőnek és felindítónak tartja az intézményvezető felmentését. Ő maga Luther Mártont idézve azt írta a történtekről, hogy azt tette, amit tennie kellett. A pedagógus-szakszervezetek már korábban kijelentették, hogy jogsértőnek tartják az igazgató felmentését. A BM pedig tagadta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a nemrég Mészárossal folytatott egyeztetése alapján a menesztés előtt tisztában lett volna azzal, hogy a Madáchban nem tervezik elvenni a tanulóktól a mobiltelefonjaikat.

Az iskolákban életbe lépő mobiltiltás első napján szerzett, az összeszerelésre váró szekrénytől a karcolás elleni zokniig terjedő tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk. A tanévkezdésre tekintettel hosszan beszélgettünk egy oktatáskutatóval is, többek között arról, hogy 15 ezer pedagógus hiányozhat a közoktatásból, ami a kormány figyelemelterelése ellenére drámai hatással van a rendszerre.

Kapcsolódó
Radó Péter: Nyilvánvaló, hogy komoly dráma van, ami erősen hat az oktatás minőségére

A rendszer úgy van kitalálva, hogy a pedagógushiányt lényegében elfedje – mondta az oktatáskutató a 24.hu kérdésére.

The post Kirúgott igazgatójuk mellett tüntetnek a budapesti Madách gimnázium diákjai first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest