Kunhalmi Ágnes szerint külföldön a csodájára járnak az MSZP eredményeinek

Thumbnail for 5960755

Még mérlegel Kunhalmi Ágnes, nem hozta meg a végső döntést azzal kapcsolatban, hogy folytatja-e a politikában, mondta el csütörötk este az ATV stúdiójában. A szocialista politikus a múlt hétvégén mondott le Komjáthi Imrével együtt az MSZP társelnöki pozíciójáról, miután a pártja és az óbaloldali szövetség kiábrándítóan szerepelt a júniusi EP-választásokon. A DK-MSZP-P szövetség a szavazatok mindössze 8 százalékát tudta csak begyűjteni, így két EP-mandátumot szerzett. Ezeken a lista első két helyezettje, az egyaránt DK-s Dobrev Klára és Molnár Csaba osztozik, MSZP-s jelöltnek nem jutott belőlük. Kunhalmi ennek kapcsán elmondta, ez is közre játszott abban, hogy a lemondás mellett döntött.

A baloldal szerinte nem csak idehaza, de Európa több országában is igen komoly válságban van, elmondása szerint többen a csodájára járnak annak, hogy az MSZP-nek még van szavazóbázisa és parlamenti frakciója. Szerinte 2023 szeptemberében, hol alulról, hol felülről „nyaldosták” az öt százalékot, ezzel együtt nem tagadja, hogy rengeteg szavazót veszítettek az EP-választás előtt, az ő számításai szerint 15-20 nap alatt nagyjából egymilliót. Ennek az oka nem kizárólag Magyar Péter és a Tisza Párt feltűnésében keresendő a politikus szerint, hanem abban is, hogy nem fogtak össze időben az ellenzéki pártok.

Mindazok, akik a különutas politikát hirdették, azok még mandátumhoz sem jutottak. Mi, szociáldemokrata blokk legalább juttatunk be képviselőt az Európai Parlamentbe

– világította meg álláspontját ismét az ellenzéki összefogás szükségességével kapcsolatban. Márciusban egyébként úgy számoltak, hogy legalább hat mandátum kinéz a baloldali szövetségnek, ezért akkor vállalható kompromisszumnak tűnt, hogy a közös listán csak ötödikként szerepeljen a legmagasabban jegyezett MSZP-s politikus, Tüttő Kata.

Ezt a veszekedést, ezt a marakodást, amit ’22 után az ellenzéki párotk csináltak, ezt büntették meg valójában a szavazók. A háziverseny mérhetetlenül rombol az ellenzéki oldalon belül és a baloldali blokkon belül

– állapította meg egyúttal a kudarc okát. Itt utalt vissza a 2022-es választási vereségre, ahol szerinte az volt a probléma, hogy a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter valójában az ellenzéket akarta leváltani. Szerinte most is hasonló zajlik Magyar Péter vezérletével.

Kunhalmi szerint a következő hónapokban ki fog derülni, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képes-e még valamilyen módon szóba állni egymással és újult erővel elkezdeni politizálni. Az MSZP-nek szerinte újra kell gondolnia magát az előttünk álló időben, az viszont még nem dőlt el, hogy ebben a folyamatban ő is részt vesz-e. Mindennek politikai és magánéleti okai is vannak, a döntéséről időben tájékoztatja majd a közvéleményt.

Kapcsolódó
Komjáthi Imre: Ha nem fogja fel minden ellenzéki párt, hogy nem hallgattak ránk, akkor megérdemlik, hogy eltűnjenek

Bár lemondott a társelnöki pozícióról, szívesen lenne az MSZP elnöke, de csak akkor, ha megszüntetik a társelnöki rendszert.

The post Kunhalmi Ágnes szerint külföldön a csodájára járnak az MSZP eredményeinek first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest