Ma érkezik a tél utolsó lehelete

Thumbnail for 5866071

Átmenetileg vége a nyárias időnek, kedden egy hidegfront érte el hazánkat, pontosabban annak felhőzete, a lehűlés majd a következő napokban érkezik és teljesedik ki. Ami magát a frontot illeti, ritka és összetett légköri jelenség, maradjunk annyiban, hogy északi hidegfrontról van szó.

Olyannyira északi és hideg, hogy Oroszország nyugati tájain 1-2 fok a napi középhőmérséklet és havazik, ami még ott is extrémnek számít májusban, 6-10 fokkal van az átlag alatt

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hozzánk azonban szerencsére csak a „széle” jut el, komoly lehűléssel nem kell számolnunk, de jelentős csapadékkal annál inkább.

Rengeteg eső, de nem mindenütt

Térségünk felett a front lelassul, bő egy napig hullámzik majd, kedd estétől szerda délutánik, estéig, sőt a keleti tájakra csütörtökön is „belóghat” még egy kicsit. Egyedi dinamikája okán teljesen kiszámíthatatlan mennyiségben és területi eloszlásban ontja majd az égi áldást, az előrejelzés csak nagy vonalakban lehetséges.

Kedd délután elsősorban az északkeleti országrészben várhatók záporok, zivatarok, az éjjel érkező csapadékzóna pedig előre láthatóan a Dunántúlt, annak is inkább a déli részét érinti. Általánosságban:

a következő csaknem két napban az ország területének 80-90 százalékán várható némi csapadék, de csak egyharmadán hullhat jelentős, 10 mm-t is meghaladó mennyiség.

Jelenleg Magyarország minden megyéjére elsőfokú figyelmeztetés érvényes – északkeleten már a riasztások is megjelentek – a zivatarok miatt, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Szerdára ugyanez a déli megyékre lesz érvényes.

Igazi május és hőhullám

Az északi légtömegek és a felhős, nedves idő természetesen lehűléssel is jár, a keddi 21-27 fokot követően szerdán és csütörtökön már csak 18-23 fok között alakulnak a maximumok. Ez április közepére jellemző érték, és nem is lesz tartós. Pénteken már erőteljes melegedés indul,

hétvégére pedig igazi májusi időnk lesz: egy-egy záporral, zivatarral tarkított száraz, napos 20-25 fok körüli csúcsokkal.

Mindez kitart a jövő hét közepéig, amikor is jelen állás szerint ismét bejön egy pár napos hűvösebb és esősebb periódus, de ideje és hatása most még nagyon bizonytalan. Ezt követően pedig május 19-20. környékén már hőhullámra számíthatunk, a meteorológus szavai szerint ez a mostani front a tél utolsó lehelete.

Kapcsolódó
Miért esett az eső, ha azt mondták, hogy nem fog?

Irreális elvárás a meteorológia felé, hogy kis területre és akár óráról órára lebontva még a várható csapadék mennyiségéről és esélyéről is tűpontos képet adjon.

The post Ma érkezik a tél utolsó lehelete first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest