Magyar közmondást idézett Hszi Csin-ping Sulyok Tamásnak

Thumbnail for 5870059

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnök Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor is jelen volt az eseményen.

A Sándor-palotában tartott találkozón Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett:

Bajban ismerszik meg az igaz barát.

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, ami kimondja, hogy „tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével”. A magyar államfő hozzétette még, hogy Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért hazánk továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légijárat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik. Ahogy a közlemény emlékezetet, az öt legnagyobb magyar városban (Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Pécsen, Debrecenben) működik Konfuciusz Intézet is.

Szó esett még arról is, hogy Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

A találkozón Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatást és a baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt. A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe, amit Sulyok Tamás el is fogadott.

Kapcsolódó

The post Magyar közmondást idézett Hszi Csin-ping Sulyok Tamásnak first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest