Magyar Péter is Kulja András is dönthet az egészségügyi biztosnak készülő Várhelyi Olivér sorsáról

Thumbnail for 6127207

Ursula von der Leyen egészségügyért és állatjólétért felelős biztosnak jelölte Várhelyi Olivért, aki az előző bizottságban a sokkal fajsúlyosabb bővítési portfóliót vitte. Hamarosan elkezdődnek a biztosok meghallgatásai is.

Az Euractiv egészségügyi hírlevele most arról ír, hogy megvan, melyik bizottságok hallgathatják meg Várhelyit a november negyedikén kezdődő meghallgatásokon.

Eszerint Várhelyit két nagy szakbizottság, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős ENVI és az agrárügyi AGRI hallgathatja meg. Ehhez csatlakozhatnak majd a nőügyi, az ipari és a közegészségügyi bizottságok is, de nem ők fognak szavazni az ügyben.

A meghallgatásokban fontos szerepe lesz két tiszás képviselőnek is. Magyar Péter az AGRI bizottság rendes tagja, Kulja András pedig az ENVI bizottság egyik alelnöke. Ez a két bizottság szavaz majd Várhelyi alkalmasságáról, mielőtt a teljes bizottságról szavazna a teljes Európai Parlament. Ha ezekben a bizottságokban visszadobják Várhelyit, a magyar miniszterelnöknek a gyakorlatban új biztost kell jelölnie, bár a kormány régóta szivárogtatja, hogy ebben az esetben megakasztanák az új bizottság létrejöttét és sokáig nem jelölnének senkit.

A két bizottság az EU4health program költségvetésének megvágásáról és az antimikrobiális „csöndes epidémiáról” is kérdezhetik majd Várhelyit amellett, hogy felmérik, pontosan mekkora tudása van az egészségügyi témákról.

The post Magyar Péter is Kulja András is dönthet az egészségügyi biztosnak készülő Várhelyi Olivér sorsáról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest