Már ötven gyerek meghalt az izraeli támadások miatt Libanonban

Thumbnail for 6112476

Már legalább 558 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak hétfő óta Libanonban – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok között 50 gyermek és 94 nő van, a sebesültek száma eléri az 1835-öt.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök kedden ezzel együtt a Hezbollahhal szembeni fegyveres támadások felgyorsítását ígérte, mondván nem szabad szünetet tartani. A vezérkari főnök úgy fogalmazott:

A helyzet folyamatos, intenzív fellépést igényel minden téren.

Mindamellett úgy tűnik, kedden eljött a pillanat, amikor az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell és a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szinte szóról-szóra ugyanazt mondja egy ügyben. Borrell úgy fogalmazott:

A katasztrófa folytatódik, a libanoni eszkaláció rendkívül veszélyes és aggasztó. Azt mondhatnám, hogy totális háborúban vagyunk.

A külügyi főképviselő a növekvő áldozatok számára utalva hozzátette: ha ez nem háborús helyzet, akkor nem tudja, mi másnak lehetne nevezni. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta:

Olyan ez az esemény, amely potenciálisan rendkívül veszélyes, már ami a konfliktus kiterjesztését, a térség teljes destabilizációját illeti. Ez természetesen rendkívüli aggodalomra ad okot számunkra.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, az osztrák Volker Türk kedden, szóvivőjén keresztül üzente meg:

Az alkalmazott hadviselési módszerek és eszközök nagyon komoly aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ez megfelel-e a nemzetközi humanitárius jognak.

Az emberi jogi főbiztos már a múlt héten, a kedden és szerdán végrehajtott csipogós és rádiós robbantásos támadás kapcsán kifejezte súlyos aggodalmait, és független vizsgálatot követelt az eset kapcsán. Volker szóvivője kedden arra a felvetésre, hogy Izrael a csapások előtt telefonüzenetekben figyelmeztette az embereket a készülő támadásra, úgy reagált: „Attól, hogy figyelmeztetést küldtek, és megüzenték a civileknek, hogy meneküljenek, még nincs rendben, hogy aztán csapást mérnek ezekre a területekre, pontosan tudva, hogy a civilekre gyakorolt hatás óriási lesz”.

Hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízión keresztül szólította meg a libanoni népet, mondván, „nem ellenük, hanem a Hezbollah ellen” folytat háborút.

A Helzbollahot a nyugati országok nagy része terrorszervezetnek tekinti ugyan, ám Libanonban parlamenti pártként működik.

Izrael hétfőn kezdett nagyobb léptékű légicsapásokba a szomszédos Libanon déli részén. Hétfőn késő délután már volt olyan hivatalos libanoni megszólaló, aki azt mondta, rekordszintet ért el a halálozások száma: ennyi erőszakos halálra egy nap alatt legutóbb 1975 és 1990 között volt példa az országban, a véres, libanoni polgárháború idején.

The post Már ötven gyerek meghalt az izraeli támadások miatt Libanonban first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest