Már tavaly megszerezte az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány a csaknem egymilliárdos támogatásból megépült zalaszabari élményparkot, ami nem zár be, csak átalakul

Thumbnail for 5835014

Már tavaly megvásárolta az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zalaszabari Zobori Élményparkot, amely a napokban számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy bezárt. Ez a bejegyzés azóta már nem elérhető, és az állítás ebben a formában nem is igaz, a területen ugyanis továbbra is fogadnak majd gyerekeket.

2019-ben a Zobori Élménypark átadásakor Rogán Antal miniszter azt mondta, hogy Zalaszabar megelőzte Budapestet, már ami a fix telepítésű hullámvasút létesítését illeti. A beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, és a projekt jelentős része állami támogatásból valósult meg. A 24.hu-n még 2020-ban írtunk arról, hogy a Kis-Balaton közelében kiépített vidámparkot üzemeltető Zobori Kalandozoo Kft. 923 millió forint egyedi támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ).

Varga György / MTI Rogán Antal és Vígh László a zalaszabari élménypark hullámvasútján 2019. április 13-án.

A Zobori Élményparkkal kapcsolatban telefonon érdeklődtünk a korábbi többségi tulajdonosnál, Szabadics Zoltánnál, aki még 2008-ban vásárolta meg a szóban forgó területet. A BAHART igazgatósági elnöke azt kérte, hogy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt keressük meg. Így is tettünk, de az alapítvány csak részben válaszolta meg kérdéseinket.

2023 őszén az Erzsébet Alapítvány tulajdonába került a Zobori Élménypark, amelyet az Erzsébet-táborok táborhelyeként kizárólag a beteg, gyógyuló és rászoruló gyermekek használhatnak majd ingyenesen

– írták.

Úgynevezett Gyógyító Szent Erzsébet-táborokat egyébként már évek óta szerveznek ide. A hatnapos, ötéjszakás élményterápiás táborokat eddig is térítésmentesen ajánlották fel a speciális ellátást igénylő beteg vagy gyógyuló gyermekek számára. Az alapítvány válasza viszont azt sejteti, hogy belépőjegy megvásárlása esetén mások is használhatják majd a parkot. Erre is rákérdeztünk, de nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, hogy mennyit fizetett az Erzsébet-táborok alapítványa a jelentős állami támogatásból létesített élményparkért.

A tulajdoni lap szerint az alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, viszont ekkor még az élménypark elidegenítési tilalom alatt állt, illetve az MBH Bank 168 millió forintos jelzáloga, valamint az MTÜ alá tartozó Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 601 milliós jelzáloga terhelte. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban törtölték. Ennek részleteire rákérdeztünk az MTÜ-nél, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Habár a terület tulajdonosa 2023 nyara óta már nem Szabadics Zoltán, a turizmus.com oldalán egy, a héten megjelent cikkben mégis a vele készült beszélgetésben ismertetik a kalandpark tavalyi látogatási adatait.

A Zalaszabaron található Zobori Élménypark 2023-ban is magas látogatottsággal büszkélkedhetett: 40 ezer vendég kereste fel, a szomszédos Holnapocska Táborban több mint 3000 gyermek nyaralt térítésmentesen,

írták.

Az Erzsébet-táborok alapítványának egyébként láthatóan szándékában áll új, értékes területeket megszerezni, hiszen kis híján egy másfél kilométeres balatoni partszakaszt is sikerült megkaparintania Fonyódtól, a tervet azonban, amelyet törvény is rögzít, a helyiek tiltakozása után leszavazták a képviselők.

The post Már tavaly megszerezte az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány a csaknem egymilliárdos támogatásból megépült zalaszabari élményparkot, ami nem zár be, csak átalakul first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest