Megerősítette a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy figyelmeztetést kaptak egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról

Thumbnail for 6161804

Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról

– válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telex érdeklődésére, hogy valóban kaptak-e megkeresést amerikai titkosszolgálatoktól egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról, amelyről a lap hétfőn írt. A Telex diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a magyar hatóságokat az amerikai hírszerzés nagyjából két hete értesítette.

A Telex arról is írt, az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján. Arra vonatkozóan nem kaptak információt, hogy hol készültek akcióra, és annak ki lehetett a célpontja.

A KTK válaszában megerősítette, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok”.

Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a hatóságok, csupán annyit írtak, hogy „tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.

The post Megerősítette a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy figyelmeztetést kaptak egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest