Megfigyelték, ahogy két állat összeolvad

Thumbnail for 6139961

Egy friss tanulmány alapján először sikerült megfigyelni, amint két mélytengeri bordásmedúza egy sérülést követően egyetlen példánnyá egyesül – írja a The Independent. A szakértők szerint eredményeik áttörést hozhatnak a gyógyászatban.

A bordásmedúzák a strandoknál is gyakran látható medúzákkal állnak rokonságban. Ezen fajok teste zselés állagú, a tengerek mélyén élnek, és a medúzákkal ellentétben nem ugyanazon nyíláson keresztül táplálkoznak és ürítenek, hanem van külön anális pórusuk. A bordásmedúzák a Földön legkorábban felbukkant állatcsoportok közé tartoznak, egyedi idegrendszerrel és furcsa tulajdonságokkal bírnak.

A szakértők laboratóriumi körülmények között tartott példányokat vizsgáltak, amikor egy szokatlanul nagy, atipikus szervekkel bíró egyedre lettek figyelmesek. A kutatók arra gyanakodtak, hogy az állat két sérült bordásmedúzából jöhetett létre.

A további elemzések feltárták, hogy két egyed viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen képes egyetlen állatot alkotni.

Amikor a csapat a példány egyik lebenyét ingerelte, láthatóan az egész összeolvadt élőlény reagált. Kei Jokurát, az Exeteri Egyetem munkatársát és kollégáit meglepte a jelenség.

Az is kiderült, hogy az alig két óra alatt összenőtt állat izom-összehúzódásainak 95 százaléka teljesen szinkronban volt. Amikor az egyed fluoreszcensen megjelölt garnélával táplálkozott, a részecskék az összenőtt táplálékcsatornán keresztül haladtak, ami azt jelzi, hogy az emésztőrendszer is összeforrt. Az ürítés mindkét anális póruson keresztül történt, de nem egyszerre.

Our latest paper is out @CurrentBiology !
About #ctenophore fusion!!
Fused ctenos synchronized muscle contractions and shared their digestive canal! @AnttonenTommi @maruca221@omasvc @grassfoundation @MBLScience pic.twitter.com/T0HuEcTqxS

— Kei Jokura (@Ctenophore18) October 7, 2024

A következő nagy kérdés, hogy az összeolvadás milyen stratégiai előnyökkel jár. A kutatók abban bíznak, hogy a későbbi vizsgálatok választ adhatnak erre.

Az eredmények segíthetnek jobban megérteni azt is, hogy az immunrendszer miként ismer fel egy egyedet idegenként. „Az átültetett szövetek funkcionális integrációs képessége sok élőlényben tisztázatlan” – emelték ki a szakértők, hozzátéve, hogy a folyamat alaposabb feltárása javíthat a regenerációs és transzplantációs módszereken is.

The post Megfigyelték, ahogy két állat összeolvad first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest