Meghalt Laurent Cantet, Az osztály Arany Pálma-díjas rendezője

Thumbnail for 5851297

63 éves korában, pontosan meg nem nevezett betegség következtében elhunyt Laurent Cantet francia filmrendező. Leghíresebb filmje a cannes-i filmfesztiválon 2008-ban Arany Pálmát nyert Az osztály, amely egy etnikailag sokszínű francia középiskolában mutatja be, hogyan igyekeznek összecsiszolódni és együtt tanulni a különböző etnikai hátterű diákok. Cantet François Bégaudeau saját iskolai tapasztalatain alapuló regényét vitte filmre, és Bégaudeau-ra bízta a főhős tanár karakterét.

Az osztály nemcsak kritikai, hanem komoly közönségsikert is aratott Franciaországban. A Guardian felidézi, hogy Cantet-nak személyesen akart gratulálni az akkori köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy, a rendező viszont nem volt hajlandó elmenni a találkozóra, mert állítása szerint éppen Sarkozy nehezítette meg a bevándorlók életét Franciaországban.

Cantet ezután még öt nagyjátékfilmet fejezett be. Magyarországon is forgalmazták közülük a Havannai éjszakát, amelyben egy baráti társaság középkorú tagjai beszélgetnek az emigráció lehetőségéről és az otthoni életükről Kubában.

The post Meghalt Laurent Cantet, Az osztály Arany Pálma-díjas rendezője first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest