Meglepően jótékony hatása lehet a rendszeres joghurtfogyasztásnak egy frissen megjelent tanulmány szerint. A kutatások arra mutatnak, hogy ez az élelmiszer hatással van a bélflórára, azaz a beleinkben található baktériumok összességére, ami igen súlyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.
Amint a The Conversation cikkéből kiderül, a bélflóra egyensúlyának fenntartása elengedhetetlenül fontos egészségünk szempontjából. Ezek a baktériumok ugyanis segítik az immunrendszer hatékony működését, valamint megakadályozzák, hogy gyulladások keletkezzenek a belekben. Az ilyen gyulladások hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásához is, vagyis a joghurtevéssel megelőzhetők lehetnek bizonyos bélrákfajták.
Mindez annak köszönhető, hogy a joghurtok olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, mint a Lactobacillus bulgaricus, a Streptococcus thermophilus vagy a Bifidobacterium animalis. Utóbbi az a baktérium, amelynek bizonyos törzsét az egyik nagy tejtermékgyártó cég a tudományosnak hangzó, de valójában csak marketingcélokat szolgaló Bifidus actiregularis néven szokott emlegetni.
A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a hetente legalább két alkalommal joghurtot evők körében alacsonyabb eséllyel alakult ki a vastagbélrák egyik legveszélyesebb típusa. Ugyanakkor nem mindegyik bélráktípus ellen nyújt védelmet a tejtermék fogyasztása.
Más kutatások emellett úgy találták, hogy a joghurt a magas vérnyomás, valamint a 2-es típusú cukorbetegség elkerülésében is segíthet. A szakértők azonban megjegyzik, nem mindegy, hogy milyen joghurtot választunk. Fontos ugyanis, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmazó terméket válasszunk, a magas cukortartalom ugyanis számos egészségügyi probléma forrása lehet.
The post Meglepő hatása lehet a rendszeres joghurtevésnek first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu