Megváltoztak a sófogyasztással kapcsolatos ajánlások

Thumbnail for 6349124

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túl sok nátriumot fogyasztanak az emberek, ezért a közelmúltban új irányelveket tett közzé. A szervezet azt javasolja, hogy az emberek cseréljék le az otthonukban található háztartási sót egy alacsony nátriumtartalmú alternatívára – írja az IFLScience.

A 2025 januárjában kihirdetett iránymutatás szerint évente körülbelül 1,9 millió haláleset a magas nátriumbevitelnek tulajdonítható. A nyilvános tájékoztató kampányok és a WHO-tagállamok erőfeszítései ellenére a becslések szerint 2019-ben 4,3 gramm volt globálisan a napi átlagos nátriumbevitel, ami több mint kétszerese a WHO 2 grammos ajánlásának.

Azt természetesen senki nem vitatja, hogy a nátrium egy esszenciális ásványi anyag – de mint mindennél, ebből is lehet túl sokat fogyasztani.

A magas nátriumtartalmú diétát pedig számos kutatás összefüggésbe hozta az elmúlt években a szívbetegségek megnövekedett kockázatával. Ennek oka, hogy a vérben lévő felesleges nátrium megterheli a veséket. A szervezet ugyanis több vizet halmoz fel, hogy segítse a nátrium hígítását, így a szívnek is keményebben kell dolgoznia. Ez idővel károsíthatja az ereket, ami hozzájárulhat szívrohamhoz, a stroke-hoz és a szívelégtelenséghez. Fennáll továbbá a krónikus vesebetegség, valamint a csontritkulás kockázata is, és a World Cancer Research Fund összefüggés van bizonyos magas sótartalmú ételek, például sóval tartósított húsok és a gyomorrák között is.

Sokan persze nem akarnak engedni a só fogyasztásából, hiszen nem akarnak íztelen ételeket enni. Erre jó megoldás lehet a szervezet szerint a káliummal dúsított só használata, amelyben a szokásos nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítették. Ez azért is előnyös, mert a kálium egy másik olyan ásványi anyag, amelyre nagy szüksége van a testünknek, a különbség viszont az, hogy a legtöbb ember nem fogyaszt belőle eleget. A túlfogyasztással persze itt is vigyázni kell, főleg a veseproblémákkal küzdő embereknél ugyanis fennáll a hiperkalémia kockázata.

Érdekesség, hogy ez az első alkalom, hogy globális irányelvek születtek a sópótlók használatára vonatkozóan. A WHO az alábbi lépéseket ajánlja a túlzott sófogyasztás csökkentésére:

  • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges
  • Távolítsa el a sótartót az asztalról
  • Használjon kevesebb sót főzés közben, helyette használjon gyógynövényeket és fűszereket
  • Váltson káliummal dúsított sóra
  • Válasszon alacsony nátriumtartalmú termékeket

The post Megváltoztak a sófogyasztással kapcsolatos ajánlások first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest