A házi pulyka húsa világszerte meglehetősen népszerű élelmiszer-alapanyag, baromfink részeit, például tollait ráadásul egyéb termékekben, így ruházatokban is hasznosítják. Érdekes módon ugyanakkor tojásai nem számítanak alapvető fogyasztási cikknek, de vajon miért? – tette fel a kérdést az IFLScience.
A természetben a vadpulykatyúkok az erdőben, védett helyen alakítják ki fészküket, a kéthetes tojásrakási időszak alatt 9–13 tojásból álló fészekalj jön létre. Noha ez elsőnek soknak tűnhet, az állattartók számára a pulykák valójában nem elég szaporák.
Csak az Egyesült Államokban körülbelül 2500 tenyésztőtelep működik, itt minden évben rengeteg tojás keletkezik, ezek azonban nem kerülnek be a piacra.
Míg a házi tyúkok jellemzően szinte minden nap tojnak, addig a pulykák „csak” 32 óránként képesek erre, ami ipari szempontból nem kiugró.
A fajnál ráadásul hét hónapba telik az ivarérettség eltérése, szemben a tyúkok öt hónapjával. Mivel a pulykák tartása igen erőforrás- és helyigényes, egyszerűen nem éri meg tojáspiaci céllal tartani őket.
Tojásaik egyébként ehetők, és ízükben a tyúkokéra hasonlítanak, ám kissé nagyobbak, héjuk keményebb, membránjuk pedig vastagabb.
The post Miért nem eszünk pulykatojást? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu