Miután kiderült, hogy lakóhelyén kevés a tűzoltó, Cserna Antal jelentkezett kiképzésre

Thumbnail for 5971275

A Story legújabb számában olvasható el annak a története, hogyan lett Cserna Antal a Készenléti Pesthidegkúti Önkéntes Tűzoltóegység tagja, és milyen akciókban vesz részt önkéntes tűzoltóként.

Tavaly augusztusban, amikor a polgármesterünkkel, Őrsi Gergellyel beszélgettem, elmondta, hogy a kerületben kevés a tűzoltó. Feladat viszont van bőven. Sok minden érdekel a világból, nyitott vagyok az újdonságokra. Így bár csak ötvenöt éves korig lehet hivatásos tűzoltó vizsgát tenni, az önkéntességnek nem volt akadálya. Ezért belevágtam a képzésbe, és sikeres vizsgát tettem. Csakúgy, mint még néhányan a helyi közösségből

– mesélte a lapnak A mi kis falunkban is szereplő 61 éves színész, úgy érzi, még rengeteg energia van benne.

Hatfős egy raj, a miénkben van két volt hivatásos tűzoltó és önkéntes tagok is vannak. A parancsnokunk, Horváth Gyula fogja össze a csapatot. Én mindenkitől nagyon sokat tanulok és ezáltal önmagamról is

– magyarázta tevékenységükről Cserna.

Az önkéntesek szabadidejükben segítenek másokon, riadólánc esetén azok mennek bevetésre, akik épp ráérnek. És itt nem csak a tűzoltásra kell gondolni.

Tűz esetén a hivatásos kollégák végzik a tűz megfékezését, mi olyankor a helyszín felderítésében, biztosításában és vezetékek lefektetésében tudunk segíteni. A tömlők szakszerű elrendezését például sokáig gyakoroltuk. Részt veszünk a vihar utáni kármentésekben, vízszivatytyúzásokban, autók és állatok mentésében, valamint eltűnt személyek keresésében, ahogyan számos gyerekprogramban is. Bemutatjuk a tűzoltóautót, és biztosítjuk az ügyességi feladatokban való részvételt.

Színészként nincs sok szabadideje az önkénteskedésre, de ha ráér, szívesen megy. Mint mondta, tavaly először egy Mikulás-programon volt, aztán egy idős bácsi szétégett kályhájánál és kéménye rendbetételénél segédkezett a csapatával. Nemrég pedig, amikor egy aknába esett kiskutyát mentett az egységük, ő a háttérből telefonon tudott segíteni a gazdái keresésében.

Ifjabb koromban 800 méterről ugrottam ejtőernyővel és búvárkodtam is. Így talán helyt tudok állni nehezebb szituációkban is

– jelentette ki Cserna Antal.

The post Miután kiderült, hogy lakóhelyén kevés a tűzoltó, Cserna Antal jelentkezett kiképzésre first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest