Napfogyatkozást láthatunk március végén

Thumbnail for 6412437

Március 29-én dél körül részleges napfogyatkozás lesz látható Magyarországról – derül ki a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményéből. A látványos és ritka esemény alkalmával a Hold eltakarja majd a Nap egy kis szeletét.

A jelenség 11:51-kor kezdődik, amikor a Hold lassan eléri a Nap peremét. A fogyatkozás maximális fázisa 12:21-kor következik be, amikor a Nap felszínének 2,93 százalékát takarja ki a Hold. Bár ez nem okoz érezhető sötétedést, megfelelő szűrővel lenyűgöző látványt nyújt majd. A fogyatkozás 12:50-kor ér véget, amikor a Hold végleg elhagyja a napkorongot. A jelenséget könnyen megfigyelhetjük akár a városból is, amennyiben nincs útban magas épület vagy fa. Ám ha biztosra akarunk menni, érdemes olyan helyet választani, ahonnan jó a kilátás dél felé, például a Hármashatár-hegyet vagy a Normafát.

A napfogyatkozás egy különleges égi együttállás eredménye, amely során a Hold a Föld és a Nap közé kerül. Ez az esemény csak újholdkor következhet be, amikor a Hold a Nap irányában látszik az égen. Amikor a Hold árnyéka nagyon közel kerül hozzánk, a Föld egyes területeiről nézve a Napot részben vagy teljes egészében elfedheti. Ahol a földfelszínre vetül a Hold árnyéka, ott teljes napfogyatkozás látszik.

Március 29-én a Föld egyetlenegy pontján sem lesz teljes napfogyatkozás, mivel a Hold árnyéka elkerüli bolygónkat, csak a félárnyéka vetül majd rá a Föld bizonyos régióira, köztük Magyarországra.

A napfogyatkozás távcsővel vagy binokulárral is megfigyelhető, de kizárólag speciális napszűrővel felszerelve. Szabad szemmel vagy távcsővel közvetlenül a Napba nézni veszélyes, maradandó szemkárosodást okozhat.Megfelelő védőeszközökkel, viszont kivételesen izgalmas látványt nyújthat a részleges napfogyatkozás.

Kapcsolódó
Különleges látvány a Holdról rögzített napfogyatkozás

A felvételt a Kék Szellem készítette.

The post Napfogyatkozást láthatunk március végén first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest