Neandervölgyi nő arcát rekonstruálták

Thumbnail for 5857828

Rekonstruálták egy nagyjából 75 ezer éve élt neandervölgyi nő arcát – írja az IFLScience. A csontváz a legteljesebb és legjobb állapotú ilyen típusú lelet, amelyet az ezredforduló óta találtak, a maradványok az iraki Kurdisztán területén fekvő Sanidar-barlangból kerültek elő. A csontváz a Netflix új, Secrets of the Neanderthals (A neandervölgyiek titkai) című dokumentumfilmjében is szerepel.

A barlangot az 1950-es években fedezték fel, a helyszínen legalább tíz neandervölgyi maradványait találták meg eddig. A lelőhelyen azonosított temetkezési szokások különösen érdekesek, a leletek nagyban megváltoztatták az ősi, kihalt rokonunkról kialakított képet. Kiderült például, hogy a neandervölgyiek virágokkal tiszteleghettek halottaik előtt, és több egymást követő generációt is itt helyeztek nyugalomra.

„Láthatjuk, hogy a neandervölgyiek visszatértek egy bizonyos helyre, hogy eltemessék halottaikat” – mondta Dr. Emma Pomeroy, a Cambridge-i Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy akár több évtizedes vagy évezredes különbség is lehetett egy-egy temetkezés között. Adódik a kérdés, hogy szándékos jelenségről van-e szó, és ha igen, mi vonzotta vissza az embereket a helyszínre.

A nemrég felfedezett nő a Shanidar Z jelölést kapta, és a becslések alapján a 40-es évei közepén halt meg.

Koponyáját szétlapulva, egy szikla alatt találták meg, aprólékos munkával azonban összerakták, és így elkészíthették az arcrekonstrukciót.

Mivel a csontok rendkívül sérülékenyek voltak, a csapatnak óvatosan kellett dolgoznia.

Bár a modern emberek és a neandervölgyiek koponyaszerkezete jelentősen eltért, a létrehozott modellen ezek a különbségek nem olyan szembetűnőek. Így könnyebb belátni, hogy miként történhettek több tízezer évvel ezelőtt a két faj közötti keveredések.

Kapcsolódó
Brazíliában elevenedett meg egy 900 éves magyar nő arca

Az arcrekonstrukciók egyik legismertebb mesterét, Cícero Moraest kérdeztük.

The post Neandervölgyi nő arcát rekonstruálták first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest