Nem lesznek „kegyelmesek, nemzetesek, örökös főispánok”

Thumbnail for 5866316

Nem tárgyalhat az Országgyűlés Dócs Dávid képviselő indítványáról, amely módosította volna egyes címek és rangok megszüntetéséről szóló 1947. évi IV. törvényt. Az Igazságügyi bizottság elutasította a Mi Hazánk képviselőjének javaslatát.

Dócs Dávid a kommunista rendszerből hátramaradt méltánytalan helyzetnek tartja, hogy Magyarországon az egyes nemesi és főnemesi rangot jelző címek használata tilos. Az eredeti törvény ugyanis a magyar nemesi és főnemesi rangokat (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) megszűntette.

A képviselő kivette volna a szabályozási tilalom alól a külföldi államfők által adományozott nemesi/főnemesi rang viselésére adott engedélyeket is, illetve az „örökös főispán, vitéz, főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes” címet.

A Mi Hazánk politikusának célja nem a nemesi, főnemesi, egyéb korábbi rangjelző címek adományozási lehetőségének visszaállítása lett volna, hanem az, hogy azok a magyar állampolgárok, akiknek

az ősei ezeket a címeket rendszerint a magyar nemzet kiemelt szolgálatának ellentételezéseként kiérdemelték,

ezeket a címeket használhassák. Mivel a Magyarországra látogató külföldi uralkodók, hercegek, stb. is használhatják Magyarországon rangjukat és címeiket, ezt a lehetőséget kívánta helyreállítani a magyarok számára.

The post Nem lesznek „kegyelmesek, nemzetesek, örökös főispánok” first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest