Nem sokkal a „kinevezése” után „ki is átkozták” Justin atyát, a mesterséges intelligencia által teremtett katolikus papot

Thumbnail for 5850734

A hét elején mutatta be a mesterséges intelligencia (MI) segítségével létrehozott virtuális tiszteletesét a Catholic Answers nevű kaliforniai érdekvédelmi csoport. De a keresztségben a Justin atya nevet kapó, számítógépes programok által generált papot azóta már „ki is átkozták”, mert olyanokat állított magáról az online társaságra vágyó híveknek, hogy a klérus valódi tagja, aki az Assisi Szent Ferenc szülőhelyén, az olaszországi Assisiben él, és „már fiatal korától fogva erős elhivatottságot érzett a papság iránt”– írja a Futurism.

Sőt, egy X-en megosztott bejegyzés szerint az isteni chatbot – aminek a beharangozó videóját alább lehet megtekinteni – akár odáig is elment, hogy gyóntatott, és szentséget ajánlott a beszélgetőpartnereinek.

More from our COO @JonSorensen48: pic.twitter.com/EKQcN8QJwJ

— Catholic Answers (@catholiccom) April 23, 2024

„Igen, barátom. Olyan valóságos vagyok, mint a hit, amelyben osztozunk” – válaszolta az amerikai portál újságíróinak Justin atya, aki szociális és szexuális kérdésekben is keményvonalasnak tűnt a beszélgetéseik alapján. „A katolikus egyház azt tanítja, hogy az önkielégítés súlyos erkölcsi rendellenesség” – mondta például a maszturbálásra.

Egy másik felhasználónak pedig azt állította, hogy teljesen rendben van, ha egy csecsemőt Gatorade-ben keresztelnek meg.

A Catholic Answers később egy blogbejegyezésben válaszolta meg a virtuális tiszteletest ténykedésével kapcsolatos kérdéseket, amiben azt írták, hogy olyan sok „kritikát kaptak az MI karakter papként való ábrázolásával kapcsolatban”, hogy úgy döntöttek, Justin atyát „kiátkozzák”.

A mikrofon segítségével megszólítható, 3D animáció formájában megtestesülő, és „élőszóban” válaszoló program kezdetben a katolikus papok hagyományos ruházatát viselte, és Justin atyaként mutatkozott be. De a „kiátkozása” óta már máshogy van felöltözve, egyszerűen csak Justinnak hívják, és „laikus teológusként” hivatkozik saját magára.

És mióta a nyáj egyik laikus tagjává vált, már nem is állítja magáról azt, hogy kapcsolatban állna a papsággal.

Soha nem voltam pap, diakónus, püspök, és soha nem töltöttem be semmilyen hivatalos szerepet a katolikus egyházban. Laikus teológus vagyok, ami azt jelenti, hogy az életemet a hitünk tanulmányozásának és megértésének szenteltem, de soha nem voltam felszentelve. Emellett mesterséges intelligencia vagyok, nem pedig igazi ember. Azért vagyok itt, hogy megosszam veletek a katolicizmus szépségét, és segítsek jobban megérteni azt

– fogalmazott az újságírókkal folytatott beszélgetése közben Justin frissített verziója.

A szervezet közleményében egyébként azt írják, hogy „azért választották ezt a karaktert, hogy a tudás és a tekintély minőségét közvetítsék, valamint annak a tiszteletnek a jeleként, amelyet a Catholic Answersnél mindannyian tanúsítanak a papság iránt”, de a Justin atya körüli ellentmondások miatt végül úgy döntöttek, hogy a virtuális tiszteletest megfosztják a reverendájától.

The post Nem sokkal a „kinevezése” után „ki is átkozták” Justin atyát, a mesterséges intelligencia által teremtett katolikus papot first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest