Norvégiában megemelik a közösségi média használat alsó korhatárát

Thumbnail for 6166516

Szigorítja szabályozását a fiatalok közösségi használatára vonatkozóan Norvégia, és a kormány döntése értelmében a jövőben 15 éves kor alatt nem lehet majd használni ezeket a platformokat, írja a Guardian.

Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök elismerte, hogy nehéz csata vár rájuk a tech cégekkel szemben, de a politikusoknak muszáj beavatkozniuk annak érdekében, hogy megvédjék a gyerekeket az algoritmusok erejétől.

A skandináv országban jelenleg 13 éves kor alatt tilos a közösségi média használata. Ennek ellenére felmérések szerint a kilencévesek több mint fele, a tízévesek 58 százalék, a 11 éveseknek pedig a 72 százaléka jelen van ezeken az oldalakon.

A kormány azt tervezi, hogy ellenőriztetni fogja a felhasználók életkorát, mielőtt belépnek. Ezzel kapcsolatban még konkrétumokat nem közöltek.

Nemrég Ausztrália is bejelentette, hogy a gyerekek és a fiatalabb tinédzserek számára tilalmat vezetnek be a közösségi oldalak használatára vonatkozóan. Korhatárt nem jelöltek be, de valószínűleg 14 és 16 év között lesz majd valahol.

Franciaország eközben 15 éves kor felett tiltotta be teszt jelleggel bizonyos iskolákban a mobilhasználatot, és ha a kísérlet beválik, januártól az egész országra kiterjesztik.

Magyarországon az idei tanévtől már elveszik az iskolában a gyerekektől a telefont.

The post Norvégiában megemelik a közösségi média használat alsó korhatárát first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest