Nyugdíj: ezermilliárdnyi is eltűnhet az önkéntes nyugdíjpénztári számlákról

Thumbnail for 6154399

Súlyos árat fizethetünk az ingatlanpiaci boomért, ezermilliárdos tétel is eltűnhet a nyugdíjszámlákról – írja az Economx a jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon lévő adómentes lakáscélú felhasználás lehetősége kapcsán. Megszólaltatták Farkas András nyugdíjszakértőt is, aki szerint ez egy nagyon vonzó ajánlat, biztos, hogy nagyon sok pénztártag el fog rajta gondolkodni, már csak azért is, mert a pénztártagok egyébként majd csak a nyugdíjas koruk betöltésével tudnának hozzáférni ehhez az összeghez, amit járadékra váltani a legtöbb esetben felesleges lenne, mert nagyon pici lenne a járadék belőle. Ezért a legtöbb pénztártag majd a végén egy összegben úgyis felvenné, és akkor elköltené valamire. Ő mondta a lapnak azt is, hogy akár 1000 milliárd forint is kiáramolhat a számlákról, illetve hogy a lépéssel a kormányzat egy hatalmas gyomrost visz be a hosszú távú öngondoskodás gondolatának is.

A lap felidézi, hogy a kormányzat a piaci kalkulációk alapján arra számít, hogy nagyjából 300-500 milliárd forint mozdulhat meg jövőre lakáscélokra a nyugdíjpénztári megtakarításokból, ami mintegy 30 ezer lakástranzakció finanszírozásában játszhat szerepet.

Farkas András szerint azért veszélyes, mert a hosszú távú öngondoskodás egyébként is borzasztóan nagy erősítésre szorul Magyarországon, mivel 15-20-30 év múlva biztosan nem lehet megélni majd az állami nyugdíjból. Úgy véli, az a nagyjából 500 ezer pénztártag, akik most nem is fizetik a tagdíjat, mert például a munkáltatói támogatása megszűnt, azok élni fognak a kormányzat által felkínált lehetőséggel és ki fogják venni a teljes összeget, így szerinte téves a kormányzat 30 ezres becslése a várható lakástranzakciók kapcsán.

Ráadásul ennek következtében elindulhat egy hólabda effektus is, miszerint minél többen veszik ki a megtakarításukat, annál több újabb ember is a kivétel mellett dönthet, mivel nem akarják, hogy az ő pénzük csak rosszabb feltételekkel tudjon hasznosulni, hiszen ha a nagyjából 2100 milliárdos megtakarítások egy jelentős része eltűnik, akkor már az alapkezelőknek is mondjuk csak fele annyi pénze lesz a nyugdíjpénztáraktól.

Egy másik problémára is rávilágított a nyugdíjszakértő – arra, hogy amennyiben el is fogadjuk, hogy a magyar embernek az ingatlantulajdon a legfontosabb, és az igazi megtakarítás az az ingatlanvagyonban van, akkor is kérdés, hogy hogyan lesz ebből felhasználható pénz a nyugdíjas évekre. A kormányzati válasz erre a lakáskiadás, azonban a saját ingatlanát értelemszerűen nem tudja kiadni, ezért eleve egy hasznosítható külön ingatlanra lenne szüksége ebben az esetben, aminek a megteremtéséhez azonban ez a pénz egyáltalán nem elegendő. Javaslatát is megfogalmazta, mi lehetne a megoldás az idősek számára.

Az, ha megcsinálnák azt a korszerű, fordított jelzáloghitel-rendszert, ami működik mindenhol Nyugat-Európában. Ez úgy nézne ki a gyakorlatban, hogy valaki bent lakik egy felújított ingatlanban, azonban amikor 65 évesen rájön, hogy nincsen nyugdíj megtakarítása, az állami nyugdíj pedig nem elegendő, akkor köt fordított jelzáloghitel-szerződést egy bankkal, felveszik az ingatlant, és abból egy életjáradékot az ingatlan értékére megállapítanak. Ennek az ára az, hogy fokozatosan átkerül a bank tulajdonába az adott személy ingatlana. Az ingatlan egy holt tőke, de ezzel újra működő tőkévé tudná tenni az idős ember is, és nem kéne neki eladni a lakást akkor, amikor megszorul.

A nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásával kapcsolatban vannak még kérdőjelek, de a főbb irányvonalak már ismertek.

Kapcsolódó
Mutatjuk a listát, mire vehető fel a nyugdíjpénztári pénz

Közzétették azt a jogszabálytervezetet, amely részletesen szabályozza, hogy 2025-ben mire és hogyan használhatók fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások lakáscélra adómentesen.

The post Nyugdíj: ezermilliárdnyi is eltűnhet az önkéntes nyugdíjpénztári számlákról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest