Nyugdíj: fontos határidő járt le

Thumbnail for 5971265

2024. június 30-áig be kellett volna fejezni a vállalt nyugdíjreform lehetséges lépéseiről szóló társadalmi egyeztetést, de ezt a vitát a zárási határidő lejárta napjáig még csak ki sem írták – hívta fel a figyelmet a nyugdíjguru.hu-n Farkas András nyugdíjszakértő.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) irányozza elő a nyugdíjreformot. A nyugdíjreform az egyik feltétele tehát annak, hogy a kormányzat lehívhassa az uniós helyreállítási alap támogatási forrásait. A jóváhagyott terv szerint a magyar költségvetésnek 5,8 milliárd euró (mintegy 2320 milliárd forint) RRF-támogatás a tét. A nyugdíjreformot három lépésben kell felépíteni, emlékeztet Farkas András.

  • Az első, hogy készüljön független nemzetközi szakértői jelentés a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről.

A jelentés elkészítésének határideje tavaly év vége volt, és a szakértői jelentést nyilvánosan közzé kell tenni, de ez eddig nem történt meg. A jelentés elkészítésére az OECD kapott megbízást. A nyugdíjszakértő megjegyezte, az RRF a közzétételre nem szab határidőt, csak a jelentés elkészítésére. Hogy elkészült-e egyáltalán a jelentés, azt nem tudni. Ami biztos, hogy fél év eltelt az elkészítésre adott határidő letelte óta.

  • A második szakaszban el kell készíteni a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot, amelyet társadalmi vitának kell megelőznie.

A nemzetközi jelentésben javasolt reformlehetőségek konzultációjának a kormányzat saját vállalása szerint 2024. június 30-áig kellett volna megtörténnie. Ez határidő vasárnap letelt, társadalmi egyeztetésre viszont semmilyen formában nem került sor.

  • Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én.

A nyugdíjszakértő szerint ahogyan nem került sor az első két lépésre, úgy erős aggályaink lehetnek a harmadik lépés kapcsán is.

The post Nyugdíj: fontos határidő járt le first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest