Nyugdíjkorhatár: változás az ügyintézésnél, módosításható az előleg összege

Thumbnail for 5953227

Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.

Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat – figyelmeztet a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

Ennek számos oka lehet, többek között az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.)

Mindkét fenti esetben, ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, nyugdíjelőleg folyósítására kerül sor.

A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani.

Ez a változás a nyugdíj előleg szerepét, rendeltetését nem befolyásolja, az eljárás jogi természetét érinti.

Új lehetőség

A nyugdíjtörvény 2024. január 1-jétől hatályba lépett (3) bekezdése új lehetőséget jelent a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíj ügyeknél. Az új rendelkezés szerint, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíj előleg összegének módosítását.

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat.

A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előleg összeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami

az előleg módosításkor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja.

Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására.

The post Nyugdíjkorhatár: változás az ügyintézésnél, módosításható az előleg összege first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest